Znanje in podpora

Plenice nekoč in danes

Kdaj natanko je človek pričel otroka povijati v plenice ni znano, je pa znano, da so bile prve plenice izdelane iz živalskih kož, listov svilnice in drugih razpoložljivih materialov. Zapisi o takšnem načinu povijanja so se ohranili iz časov Egipčanov, Aztekov in Rimljanov. Že od antike dalje je v Evropi poznano trdno povijanje celega otroka v plenico in trakove iz lanu, bombaža ali volne, še danes pa zagovorniki joge ta način prakticirajo v Indiji.

Naše babice pripovedujejo, da se še spomnijo povijanja celega otroka, z rokicami in nogicami ob telesu. Včasih so na kmetijah vsi otroci, tako dečki kot deklice, nosili krilca, zato, da mame niso imele dela s previjanjem in pranjem plenic. Higiena staršev takrat ni prav zanimala, zato so kupčki blata ležali marsikje po dvorišču in se izgubili med kokošjimi, pasjimi in mačjimi iztrebki.

Preverite ponudbo izdelkov za nego otrok.


V članku preberite:


  • Pojav kvadratnih krp iz lanu in bombaža

V 19. stoletju so otroke pričeli povijali v zložene velike kvadratne krpe iz lanu ali bombaža in jih poskušali zadržati z varnostnimi zaponkami. Prve plenice so izdelovali iz platna imenovanega »diaper«, zato so ta izraz začeli uporabljati tudi za plenice. Prava nadloga so takrat zaradi vlažnosti, preredkega previjanja in slabe higiene, postali plenični izpuščaji, kar pa so rešili tako, da so plenice prekuhavali na ognju.

Najpogosteje so bile plenice iz kvadratnega kosa blaga, ki so ga na različne načine sestavili v pleničko. Več plasti so naložili, bolj je vpijalo. Med drugo svetovno vojno so v Ameriki pričeli delovati servisi za pranje plenic. Vse zaposlene mame so umazane plenice oddale, na dom pa nato dobile oprane plenice, pripravljene za ponovno uporabo.

  • V 90-tih letih prejšnjega stoletja so se pričele pojavljati plenice za enkratno uporabo

V obdobju industrijske revolucije so se ženske pričele zaposlovati v industriji, zato je prišlo do pomanjkanja čas. Pričele so se razvijati plenice za enkratno uporabo, korak za korakom, na različnih koncih sveta. Predvidevajo, da je prvi vpojni vložek za enkratno uporabo leta 1942 nastal na Švedskem in bil izdelan iz nebeljene močno zgubane celuloze. Z iskanjem najbolj primerne rešitve sta se ukvarjala tudi Marion Donovan in George M. Schroder, ki je leta 1947 v ZDA s podjetjem Henry Frede & Co izdelal prvo pleničko iz umetnih materialov.

  • Prve Pampers plenice

Idejo Marion Donovan je sredi 50. let prejšnjega stoletja nadgradil Victor Mills in pričel z masovno proizvodnjo Pampers pleničk, kljub temu, da takrat niso bile edine plenice za enkratno uporabo. Leta 1970 so imele Pampers plenice le lepilne vijake, po 10 letih so pridobile elastične manšete in še nekaj let kasneje so jih nadgradili z novo super absorbirajočo plastjo. Razvoj Pampers plenice se je nadaljeval z novimi specializiranimi plastmi s porazdelitvijo in uspešnim absorbiranjem.

S stalnimi raziskovanji in testiranji so Pampers plenice ves čas spreminjali in nadgrajevali. Spreminjali so zaponke, v plenici uporabili balzam in zunanji sloj Pampers plenice naredili bolj zračen. Največ novosti je za Pampers plenice prineslo leto 2001, ko so ustvarili Pampers plenice z raztegljivimi stranicami in hlačne plenice. V zadnjem času se sodobne Pampers plenice neprestano izboljšujejo in postajajo vse tanjše, pojavlja se indikator vlage in uvajajo se druge inovacije, ki niso tako opazne za oči, so pa izredno pomembne za potrošnike. Danes predstavljajo Pampers plenice eno od vodilnih znamk, s proizvodnjo raznovrstnih plenic za vse starostne stopnje in potrebe otrok.

  • Zagovorniki okolja se odločajo za pralne plenice

Danes si marsikateri starši ne znajo predstavljati, da bi morali poleg vsega dela z novorojenčkom, še vsak dan prati, posušiti in zlikati tetra plenice. Teh je seveda vsak dan velika količina. Na nakupnem seznamu mladih staršev so torej Pampers ali Bambo plenice za enkratno uporabo pogosteje kot pralne.

Že od devetdesetih let prejšnjega stoletja poteka boj zagovornikov za pralne plenice in plenic za enkratno uporabo. Čeprav so plenice za enkratno uporabo velik okoljski problem, saj predstavljajo 2-3 % odpadkov iz gospodinjstev, pa ni enotnega odgovora na to, katere plenice bolj onesnažujejo okolje. Kljub temu, da pralne plenice proizvedejo le eno stotino mešanih komunalnih odpadkov, pa velik problem predstavlja poraba detergentov, vode in energije pri pranju plenic in uporaba pesticidov pri gojenju bombaža za plenice.

Sodobne tetra plenice so se od časa naših dedkov in babic močno spremenile. Mnogi jih še vedno povezujejo z neprestanim pranjem, smradom in prepuščanjem. Moderne tetra plenice bistveno manj onesnažujejo okolje, kot plenice za enkratno uporabo. Za enega otroka naj bi zadostovalo nekje od 20 do 25 plenic, ki pa jih lahko uporabite tudi večkrat. Kljub temu, da vam pranje in sušenje teh plenic vzameta nekaj več časa, pa znatno prispevate k varstvu okolja, saj so danes pralni stroji že tako napredovali, da porabijo malo električne energije, v kolikor pa plenice sušite na zraku, je pa prihranek še večji. V nekaterih državah ravno zaradi tega omogočajo subvencije za nakup pralnih plenic.

Nova generacija okolju prijaznih plenic so trenutno Bambo Nature plenice za enkratno uporabo, ki so vrhunsko izdelane iz izbranih okolju prijaznih surovin, saj kar 95 % vseh odpadkov, ki nastanejo pri proizvodnji plenic reciklirajo. Ta najnovejši hit Bambo plenic nosi oznako za okolje Nordic Eco, oznako Kakovosti sveta za nadzor gozdov FSC ter nalepko, da so dermatološko testirane.
Plenice Bambo Nature so na voljo v šestih različnih velikosti, kar pomeni, da so primerne za vse starosti vašega otroka.

Najpomembnejše lastnosti Bambo Nature plenice so:

  • Mehkoba - plenice Bambo Nature so nadgrajene z mehkejšim zadnjim delom, podobnem tekstilu, ter vrhnjo plastjo, zaradi česar dojenček pleničko na svoji koži občuti kot lahko oblačilo.
  • Tankost - pleničke Bambo nature so z enako zmogljivostjo kot prej še tanjše.
  • Odlično prileganje telesu - pleničke Bambo Nature se po obliki odlično prilegajo dojenčkovemu telesu, kar zmanjša tveganje iztekanja.
  • Udobnost pri nošenju - dojenčka podpira pri še svobodnejšem gibanju.
  • Fleksibilni stranski predeli Bambo plenic.
  • Odlična vpojnost in vrhunski sistem suhega občutka - zagotavlja hitro vpijanje tekočine in suho površino.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.