Znanje in podpora

Hitro in varčno ogrevanje prostorov s petrolejem

Poleti v času daljših deževnih obdobij ali pred začetkom ter tik po kurilni sezoni nam vreme veliko krat ponagaja z nizkimi temperaturami, zaradi katerih temperatura v prostorih znatno pade. Zagnati ogrevalni sistem bi bila ekonomsko zelo potratna odločitev. Za vzpostavitev prijetne temperature v vašem domu ali pisarni obstaja veliko hitrejša in cenejša rešitev. Uporabite petrolej za ogrevanje na petrolejsko peč.

Kaj je petrolej?

Za ogrevanje in razsvetljevanje se petrolej uporablja že od časov antike. V kemijskem smislu je petrolej destilacijski produkt nafte. Je snov tekoče oblike, ki vre pri 180-300°C, sestavljajo pa jo sestavljajo različni ogljikovodiki.

Petroleje razlikujemo glede na njegovo označenost in uporabo.

Označenost petroleja z vidika zahtev davčne zakonodaje
  • Označeni petrolej je, kot že ime pove, označen z markirnim indikatorjem čigar namen je preprečevanje zlorabe davčne zakonodaje. Uporabljamo ga lahko za vse ne-pogonske namene, torej za razsvetljavo, ogrevanje, čiščenje ter za druge potrebe v industriji.
  • Ne-označeni petrolej pa je primeren za pogon motorjev in kosilnic. V izrednih zimskih razmerah ga lahko pogojno uporabljamo tudi kot dodatek k dizelskemu gorivu.
Uporaba petroleja
  • Svetilni petrolej se v domovih od nekdaj uporablja za razsvetljavo s pomočjo tako imenovanih petrolejk, čeprav je ta uporaba petroleja močno v upadu. Petrolejske svetilke so še vedno prisotne v nekaterih delovnih okoljih (npr. železnica). V industriji pa ga še zmeraj uporabljajo za nekatere vrste peči.
  • Motorni petrolej se uporablja za motorje z nizkim kompresijskim razmerjem. Ali drugače povedano, uporabljamo ga za starejše kosilnice. Pogojno ga lahko pri ekstremno nizkih zunanjih temperaturah uporabljamo kot dodatek k dizelskemu gorivu.
  • Industrijski petrolej se seveda uporablja v industriji kot surovina za različne proizvode ter za čiščenje strojnih delov.
  • Petrolej za peči se uporablja v domovih, pisarnah, letoviških objektih, gradbiščih za samostojno ogrevanje ali za do-grevanje na petrolejske peči.
ogrevanje s petrolejem

Petrolej je načeloma lahko uporaben tudi po 20, 30 ali 50 letih, vendar pa je treba posebno pozornost nameniti ustreznemu shranjevanju.

Ogrevanje s petrolejem

Ko pride do neugodnih vremenskih razmer in v stanovanju ali hiši postane prehladno, je ena od enostavnih in varčnih rešitev seveda ta, da prostore ogrejete s pomočjo petrolejskih peči. Te so na voljo v različnih modelih in velikostih.

V domovih se ponavadi grejemo s pečmi na petrolej, ki imajo rezervoar tri do pet litrov, kar zadošča za neprekinjeno delovanje približno tri dni. Dobra stran gretja s petrolejem je tudi ta, da svojo polno moč delovanja v peči doseže že v nekaj minutah. Če se grejete s petrolejem, peč oddaja značilno prijetno sevalno toploto.

Izkoristek petroleja je zelo velik, tako ne boste imeli občutnih energetskih izgub, pa še pri računu za centralno ogrevanje se bo precej poznalo,