Znanje in podpora

Centralno ogrevanje

Centralno gretje je že lep čas del našega življenja. Prihrani nam precej dela, obenem pa omogoča kakovostno in praktično segrevanje hiše.

Centralno ogrevanje hiše

Najbolj preprosta in hkrati najbolj primerna oblika gretja hiše je nedvomno centralno ogrevanje. Poznali so ga že v rimskih časih kot talno gretje, pri katerem so za medij uporabljali topel zrak, ki so ga po ceveh pošiljali po hiši. Kljub temu je do začetka 20. stoletja prevladovalo ločeno gretje posameznih prostorov v hiši, ki je bilo precej nepraktično in je pomenilo nenehno prenašanje drv. Centralno gretje pa - ravno nasprotno - omogoča, da nek medij, na primer vročo vodo, segrejemo na enem mestu in jo nato s pomočjo sistema cevi razpošljemo po hiši, kjer oddaja toploto in ogreva prostore.

Centralno gretje z radiatorjem

Najprimernejše centralno ogrevanje

Z vidika zdravja in razporeditve toplote je talno gretje hiše bistveno primernejše kot gretje z radiatorji, kaloriferji in podobnimi napravami. Slednji namreč prostor segrejejo s konvekcijo, kar pomeni, da zrak kroži, medtem ko talno centralno gretje prostor večinoma segreje s sevanjem. Posledično to pomeni tudi manj dvigovanja prahu. Toplota se primerneje razporedi (temperatura od tal proti stropu pada), kar je bolj zdravo, obenem pa je temperatura v prostoru kakšno stopinjo nižja, kar prinaša nižje stroške ogrevanja. Poleg omenjenih načinov je na voljo tudi toplozračno centralno ogrevanje, ki se večinoma uporablja za večje zgradbe in omogoča tako ogrevanje kot hlajenje zraka, posledično pa tudi primerno vlažnost zraka v prostoru.

Centralno gretje

Načrt za ogrevanje hiše

Centralno gretje našega doma je izjemno pomembno, zato je nujno, da se njegovega projektiranja loti strokovnjak. Le na takšen način bo kakovostno služilo svojemu namenu. Strokovno mora biti izvedena tako načrt kot izvedba. Svetujemo, da se glede na specifične razmere in vaše želje najprej odločite, kakšno vrsto energenta boste uporabljali (kurilno olje, biomasa, plin, ...), nato pa precenite, ali je za vas bolj primerno talno ali radiatorsko centralno gretje. Če ne poznate prednosti in slabosti posameznih oblik ogrevanja, pokličite v Petrol in naši strokovnjaki vam bodo pojasnili vse podrobnosti. Ne odlašajte s klicem, več podatkov boste imeli, lažje se boste odločili.

Brezplačna številka 0802266

* * *