Znanje in podpora

“Ali je vožnja z električnim avtomobilom drugačna?” Odgovarjamo na pogosta vprašanja o e-mobilnosti

Mobilnost je eden ključnih izzivov sodobnega življenja, saj transport ustvarja kar četrtino vseh toplogrednih plinov v Evropi. V Petrolu smo se na pot trajnostne mobilnosti podali že leta 2012. Za vas odgovarjamo na nekaj najpogostejših vprašanj o uporabi električnih vozil v cestnem prometu.  

“Ali je vožnja z električnim avtomobilom drugačna?” 

Vožnja z električnim avtomobilom je predvsem udobnejša, saj je motor tih, avtomobil pa ima veliko ugodnejše vozne lastnosti.  

Način vožnje tu bistveno bolj vpliva na doseg avtomobila kot pri bencinskem ali dizelskem motorju, zato priporočamo enakomerno vožnjo in izkoriščanje regeneracije pri zaviranju.

Vožnja z električnim avtomobilom je udobnejša, saj je motor tih, avtomobil pa ima veliko ugodnejše vozne lastnosti.  

“Kako lahko svoj električni avto polnim doma?” 

Svoje električno vozilo lahko doma polnite preko običajne vtičnice, kar je zamudno, ali pa preko namenske domače polnilnice.  

Domače e-polnilnice imajo bistveno več prednosti: so veliko hitrejše od vtičnic, tudi varnejše, nekatere pa celo pametno uravnavajo obremenitev. Določene modele e-polnilnic lahko upravljate kar preko mobilne aplikacije – nastavite program in spremljate potek polnjenja.  

“Kaj pa na poti? Kako lahko svoj električni avto polnim takrat?” 

Petrol vam ponuja široko mrežo hitrih in običajnih e-polnilnic po Sloveniji, ki jih lahko uporabljate z aplikacijo OneCharge ali s Petrol klub plačilno kartico e-mobilnosti, ter vam omogoča tudi gostovanje v tujini.  

“Kaj pa doseg električnih avtomobilov?” 

Električni avtomobili so idealni za vožnje po opravkih in vožnje v službo v razdalji od 50 do 70 km, kakršne opravlja večina Slovencev.  

Dosegi e-vozil se z napredovanjem tehnologije nenehno daljšajo, časi polnjenja pa krajšajo, zato postajajo električni avtomobili čedalje primernejši tudi za daljše poti.  

* * *