Znanje in podpora

Znate pravilno uporabljati plinske jeklenke?

Plinske jeklenke z utekočinjenim plinom (UNP) se v gospodinjstvu uporabljajo za kuhanje in so običajno nameščene v kuhinji, torej v prostoru kjer se vsa družina veliko zadržuje, zato je še posebej pomembno, da je njihova uporaba varna. Da pri uporabi ne bi prihajalo do težav, vedno upoštevajte naslednje nasvete. 

Naučite se preverjati tesnjenje

Dobro tesnjenje jeklenke je ključno, zato je pomembno, da v nasprotnem primeru uhajanje plina hitro zavohate. Utekočinjen plin je v osnovi brez barve in vonja, vendar pa mu je dodan poseben aditiv, ki služi prav temu, da se ga v primeru težav lažje in hitreje zavoha. K sreči pa lahko tesnjenje preverite hitro in enostavno – s testom z milnico. Tak preizkus je poceni in priročen, saj potrebujete le čistilo za ročno pomivanje posode, ki ga imate najverjetneje doma.

V kozarcu ali manjši posodi zmešajte enako količino čistila in vode. Nato namočite krpo in z njo premažite spoje na jeklenki in na ventilu ter spoje med plinskim regulatorjem in jeklenko. Če opazite mehurčke, je to znak, da spoj med jeklenko in plinskim regulatorjem pušča in zato plin uhaja. Takrat takoj odprite vsa okna in vrata in prostor prezračite. Ne kadite in ne prižigajte vžigalnikov ali sveč, ne prižigajte ali ugašajte luči, ne telefonirajte ter ne uporabljajte hišnega zvonca, saj že ena sama iskra lahko povzroči požar ali celo eksplozijo. Nato ventil na jeklenki zaprite, privijte zaščitno matico in jeklenko odnesite iz bivalnih prostorov.

Obvestite distributerja plina, ki bo poskrbel za odvoz jeklenke, nikakor pa je ne prevažajte sami. Da bo uporaba jeklenk vedno varna, vam svetujemo, da test z milnico naredite ob vsaki namestitvi ali menjavi jeklenke. Ko greste na daljši dopust ali ko veste, da jeklenke nekaj časa ne boste uporabljali, je priporočljivo, da na njej zaprete ventil.

Ko pa je čas za menjavo, se oglasite na Petrolu, kjer ob nakupu plina vašo prazno jeklenko zamenjamo s polno enake velikosti. Zagotavljamo tudi, da so vse naše jeklenke redno testirane in tehnično brezhibne. 

Jeklenke ustrezno shranite

Del skrbnega ravnanja z jeklenkami predstavlja tudi njihova ustrezna hramba. Priporočljivo je, da jih skladiščite v dobro prezračenem prostoru, kjer se jeklenka ne more pregreti nad 40° C – recimo na dobro senčenemu balkonu, in vedno postavljeno pokončno.

Ne imejte jih v bližini odprtega plamena, v spalnih prostorih, na stopniščih ali tam, kjer obstaja možnost uhajanja plina v kanalizacijo. Izogibajte se tudi hrambi v prostorih, ki so nižji od okoliških prostorov, saj je plin težji od zraka in se ob puščanju zadržuje pri tleh – tak prostor bi bilo zato bistveno težje ustrezno prezračiti. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.