Znanje in podpora

Kako globok profil morajo imeti letne pnevmatike?

Globina profila pnevmatik vpliva na vodljivost vozila in zagotavlja oprijem s podlago – tudi pri letnih gumah. Tam bo profil vaše pnevmatike še kako pomemben, ko se vozne razmere poslabšajo in, na primer, prične deževati. 

Nove pnevmatike imajo od 8 do 9 milimetrov (mm) globok profil. Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je najmanjša dovoljena globina pri letnih pnevmatikah 1,6 mm po celotnem obodu, pri zimskih 3 mm. S stališča varnosti pa je zelo priporočljivo, da zimske gume zamenjate, ko imajo še 4 mm profila, letne in celoletne gume pa, ko globina doseže 3 mm. Pri omenjenih globinah se namreč pnevmatike začenjajo še hitreje obrabljati, kot sicer. 

Če v pnevmatikah ni pravilnega tlaka, se hitreje in bolj neenakomerno obrabljajo. 

Vsaj enkrat na mesec vizualni pregled 

Vsaj enkrat na mesec, predvsem pa pred vsako daljšo potjo, preverite pritisk v pnevmatikah in njihov videz. Pozorni bodite na preveliko ali neenakomerno obrabo tekalne plasti, znak za alarm so tudi morebitne razpoke ali izbokline bodisi na tekalni plasti bodisi na stranski steni, odrgnine, luknje, ki jih lahko naredijo vijaki, žeblji in drugi koničasti predmeti. 

Letne gume je treba zamenjati, če: 

  • je njihova tekalna plast obrabljena do indikatorja obrabe (ta je vdelan v kanalu pnevmatike), 
  • so neenakomerno obrabljene (denimo bolj obrabljene na robovih), 
  • so bile predrte in jih ni mogoče popraviti, 
  • so močno razpokane na boku, 
  • so kjer koli na površini vidne izbokline. 

Pri izbiri novih letnih gum ni odveč opozorilo, da je treba izbrati takšne ustreznih dimenzij. Kdo ve, morda bodo za vas prave letne pnevmatike 205 55 r16.  

Splača se preveriti še Petrolovo akcijsko ponudbo, kjer so na voljo kakovostne in najcenejše letne gume v Sloveniji, z jeklenimi ali litimi platišči. Člani Petrol kluba jih lahko kupite na obroke, ob enkratnem nakupu kompleta štirih pnevmatik katere koli znamke pa boste deležni še posebne ugodnosti – brezplačnega zavarovanja z asistenco za dve leti. 

Zakonsko določena minimalna dovoljena globina pri letnih pnevmatikah je 1,6 mm, priporočljivo pa je, da jih zamenjate, ko je globina profila 3 mm. 

Kako preveriti globino profila 

Globino profila lahko preverite na zelo preprost način, s kovancem za dva evra, ki ga pokončno vstavite v kanal pnevmatike – če se iz kanala vidi stranski srebrni okvir kovanca, je globina profila že manj kot 4 mm. Na voljo so tudi posebni žetoni z oznakami globine profila.  

Najbolj zanesljiv način pa je preverjanje indikatorja obrabe, ki je vdelan v kanalih pnevmatik – to so majhna vodoravna rebra, enakomerno razporejena po celotnem obodu. Če je profil pnevmatike poravnan s temi rebri, pomeni, da je dosežena najmanjša zakonsko še dovoljena globina profila in je res že skrajni čas za zamenjavo pnevmatike, še bolje je, da jo zamenjate že prej.  

Še natančnejša je meritev z merilnikom globine, bodisi z digitalnim bodisi s takšnim v obliki preproste plastificirane kartice z barvnimi oznakami. Če niste prepričani v opravljene meritve, se oglasite v eni izmed Petrolovih servisnih delavnic TipStop

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.