Znanje in podpora

Kako najbolje urediti okolico doma?

Ko se prebujate iz zimskega spanja, verjetno že vsi nestrpno čakate, da se bo vaše domače in družabno življenje iz dnevne sobe preselilo na vrt in teraso. Da pa bo vaše bivanje na prostem čim bolj prijetno, je potrebno s premišljeno izbiro izdelkov za vrt in okolico poskrbeti, da bo vaš dom z okolico celostno urejen, saj vam bo le na ta način nudil prijeten kotiček za sprostitev.

Ko slišite besedo vrt, verjetno najprej pomislite zgolj na zelenjavni vrt, vendar temu ni tako. Vrt označujemo celoten zunanji prostor okoli hiše, ki ga ima danes že prav vsak dom. Torej, glede na to, kakšen vrt obstaja in čemu je namenjen, ločimo bivalni, zelenjavni, zeliščni, okrasni ali sadni vrt. Za katere sestavne dele vrta se boste odločili pri urejanju okolice doma, je predvsem odvisno od razpoložljivega prostora in vaših navad ter želja. Da pa vam bo urejanje nekoliko lažje, vam ponujamo nekaj idej za ureditev različnih delov vrta.

Preverite ponudbo pripomočkov za urejanje vrta in okolice.


V članku preberite:


  • Ureditev bivalnega vrta

Ko urejate bivalni vrt, najprej pomislite čemu bo le ta namenjen. Ali ga boste uporabljali za sprostitev in počitek, ali se bodo na njem igrali tudi otroci, ali bo namenjen druženju s prijatelji, je le nekaj osnovnih vprašanj na katere si je potrebno odgovoriti, ko urejate dom z okolico. Dejstvo je, da smo si ljudje različni, in tudi, ko urejate dom in vrt, je potrebno najprej pomisliti na lastne potrebe in želje.

Zasnovo bivalnega vrta narekuje njegova velikost. Kakšno udobje vam bo nudil dom, je odvisno tudi od velikosti bivalnega vrta oziroma terase, ki je njegov sestavni del. Če razpolagate z majhnim vrtom, bo tudi terasa manjša, kot pa v primeru, če je vrt velik. To pa pomeni, da je potrebno biti pri njeni ureditvi še toliko bolj previden.

Bivalni vrt je najbolj uporaben, če se navezuje na dom. Ko razmišljate, kam umestiti bivalni vrt, je zagotovo najboljša rešitev, da le ta predstavlja podaljšek vašega doma. Dom in terasa naj bosta tesno povezana na ta način, da teraso postavite tako, da bo neposredno povezana z jedilnico ali dnevno sobo. Pri umestitvi terase je potrebno pomisliti tudi na to, da boste prosti čas preko celega leta preživeli stran od radovednih pogledov okolice.

Za prijetno bivanje na prostem je potrebno poskrbeti za ustrezno senco. Če ste o umestitvi terase razmišljali že pri načrtovanju gradnje vašega doma, potem ste verjetno že takrat pomislili, kako ji najbolje zagotoviti zaščito pred soncem. Če vam seveda prostor dopušča, se lahko odločite za različne naravne zasaditve, ali pa imate senco v obliki nadstreška. Če imate majhno teraso, je najbolje, da izbirate med različnimi senčili, ki jih lahko po potrebi tudi odstranite.

Funkcionalnost bivalnega vrta je za vaš dom zelo pomembna. Če želite vaš bivalni vrt v celoti izkoristiti, potem je njegova funkcionalna opremljenost izjemno pomembna. Za prijetno bivanje na prostem si tako lahko uredite kotiček za sprostitev, kot je na primer bazen ali jacuzzi. Če imate majhne otroke, poskrbite za ustrezna igrala, če pa ste kuharski navdušenec, ki pogosto prireja druženja s prijatelji, vam svetujemo, da bivalni vrt opremite tudi z letno kuhinjo, kaminom ali žarom.

Vrtno pohištvo je sestavni del bivalnega vrta, od katerega je odvisno tudi vaše splošno počutje in udobje. Gre za dejavnik, pri katerem ni dobro sklepati kompromisov med ceno, udobjem in kvaliteto, zato naj vam bo glavno vodilo, da izbirate pohištvo, ki bo na eni strani udobno, na drugi strani pa vam bo dobro služilo. Izbirajte izključno kakovostno pohištvo, ki je izdelano iz trpežnih materialov, hkrati pa odraža vaš osebni slog. Če ste privrženec modernega sloga, in je tudi vaš dom urejen v tem stilu, potem vam svetujemo, da je tudi bivalni vrt opremljen v modernem slogu. V nasprotnem primeru sledite klasičnim načelom urejanja, s katerimi prav tako ne boste ničesar zgrešili.

Ko gre za izbiro materialov za vrtno pohištvo, se velikokrat znajdemo v dilemi. Katere materiale za pohištvo izbrati, vam bo narekoval že izbrani slog ureditve. Medtem ko je za klasični slog bolj značilno pohištvo iz lesa, je pri modernem slogu vrtno pohištvo izdelano iz nerjaveča jekla ali barvanega aluminija z dodatki tkanine in različnega tekstila, kot neke vrste oblazinjeno vrtno pohištvo.

Podobno kot za dom, je tudi osvetlitev bivalnega vrta zelo pomembna, sploh če želite bivalni vrt oziroma teraso, uporabljati v večernih urah. V tem primeru vam svetujemo, da za nemoteno in varno sprehajanje v temi, poskrbite za osvetlitev vseh dostopnih poti do hiše, hišnega vhoda in seveda same terase. Pri osvetlitvi terase ne pretiravajte, še posebej, če želite ustvariti prijetno in intimno vzdušje.

  • Ureditev okrasnega vrta

Dom z njegovo okolico pa lahko prijetno uredite tudi z različnimi cvetličnimi gredicami oziroma zasaditvami, s čimer bo vaš dom dobil tudi osebno noto. Kakšne rastline je najbolje posaditi, narekuje dom z njegovo okolico. Če ste v bližini gozda, ali je vaš okrasni vrt v senčni legi, potem izbirajte rastline, ki se bodo nemoteno razvijale v teh pogojih.

Okrasni vrt zasadite pred hišo, ali pa na mesta, ki so vidna s tistega dela bivalnega vrta, kjer se največ zadržujete. Na ta način boste lahko vedno občudovali vaše lepo cvetje nad katerim bodo navdušeni tudi vsi sosedje in mimoidoči.

  • Ureditev zelenjavnega in zeliščnega vrta

Danes se vse več ljudi odloča tudi za lasten kotiček, kjer gojijo osnovno zelenjavo. Če vam dom z njegovo okolico prostorsko to dopušča, potem vam vsekakor svetujemo, da razmislite tudi o zelenjavnem vrtu. Pomembno je, da ga umestite na sončno lego parcele, najbolje nekje na rob celotne ureditve vrta.

Katero zelenjavo boste gojili, je odvisno od vaših potreb, vsekakor pa osnovne vrtnine, kot so na primer solata, zelje, paprika, paradižnik ali čebula, ne smejo manjkati na vašem zelenjavnem vrtu. Le tega lahko dopolnite z zasaditvijo najbolj uporabnih zelišč, ki vam bodo izboljšale okuse vaših jedi.

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.