Zanima me razlika med petrolejem in dizelskim gorivom?

ponedeljek, 14. december 2015 ob 16:03

Pozdravjeni. Zanima me razlika med petrolejem(Zibro) in dizelskem gorivom ?Lp

torek, 15. december 2015 ob 13:06

Spoštovani,

gre za dve sorodni naftni frakciji. Petrolej je derivat, ki po svoji gostoti oziroma destilacijskih karakteristikah spada med bencine in dizelsko gorivo (gostota cca 800 kg/m3). Petrolej je gorivo, ki je skoraj identično gorivu za reaktivne letalske motorje (Jet A1). Obstaja več vrst petrolejev (svetilni, motorni, industrijski ipd). V zadnjih letih se posebna vrsta petroleja (specilani petrolej) pogosto uporablja za ogrevanje v posebnih petrolejskih pečeh (Zibro, idr.). Ta trgu se v ta namen dobi več vrst tega specialnega petroleja (Qlima Special, Zibro petrolej, specialni petrolej za peči, idr).

Dizelsko gorivo je najtežji od vseh tovrstnih goriv, ki se množično uporabljajo za pogon motorjev ali ogrevanje (kot "kurilno olje EL). Je prilagojeno zahtevam dizelskega motorja, kar pomeni, da ima ustrezno nizko točko samovžiga (tega določa  cetansko število). Na trgu danes obstaja ena vrsta dizelskega goriva, ki pa je se prilagaja letnemu času uporabe. Zaradi svoje sestave je dizelsko gorivo namreč nagnjeno k izločanju parafina, kar pomeni, da pozimi lahko pride do "strjevanja" goriva. Prav zaradi tega moramo v zimskem času uporabljati dizel gorivo, ki je prilagojeno zimskim razmeram (zimski dizel).

Petrol svoje dizelsko gorivo pravočasno prilagaja temperaturnim razmeram, kar pomeni, da je gorivo, ki ga kupimo, že prilagojeno pogojem in letnemu času, v katerem se to prodaja.


Lepo vas pozdravljamo,

Silvan Simčič
Področje tehnični razvoj, kakovost in varnost

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.