Ali lahko biodizel, ki dalj časa (več kot 5 let) stoji v agregatu, negativno vpliva na tesnila?

torek, 9. maj 2017 ob 21:36

Pozdravljeni,
ali drži teza, da lahko biodizel, ki dalj časa (več kot 5 let) stoji v agregatu, negativno vpliva na tesnila? Ali lahko na Petrolu naročim navaden dizel, npr. 300 litrov?
Hvala za odgovor in LP

sreda, 10. maj 2017 ob 14:42

Spoštovani,

navedena teza drži. Biodizel je manj stabilno gorivo od klasičnih naftnih dizlov. Po naših izkušnjah biodizel ni primerno gorivo za rabo v strojih, ki obratujejo le občasno oz. kjer se lahko gorivo zadrži več kot 6 mesecev(!). Produkti staranja goriva namreč lahko po tej dobi povzročijo resne okvare na strojih oz. motorjih.

Dizel goriva, ki jih danes dobite na naših prodajnih mestih (BS) ne vsebujejo biodizla. Zelo verjetno pa v bodoče ne bo več tako, saj bomo zaradi zakonskih zahtev (državna Uredba) primorani del goriv nadomestiti z biogorivi. To velja za Petrol in druge ponudnike goriv. Taka goriva bodo tudi v bodoče normalno uporabna, vendar le za primer tekoče rabe oz. za primere, kjer gorivo v rezervoarju ne bo stalo dlje kot maks.6 mesecev. Za tiste, ki bodo primorani uporabljati čisti naftni dizel (npr. za agregate) bo gorivo na razpolago le na določenih mestih (vedno je tako gorivo na razpolago na Skladišču Zalog v Ljubljani).

Lepo vas pozdravljamo,
Silvan Simčič
OE Tehnični razvoj, kakovost in varnost - podpora

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.