Ali se z nafto kupljeno na OMV bencinskih servisih res lahko peljem v povprečju 100 km več z polnim tankom?

Peter Kristan
-
sreda, 23. februar 2011 ob 10:04

Zakaj se z nafto kupljeno na OMV bencinskih servisih peljem v povpračju 100 km več z polnim rezervarjem??

Silvan Simčič
-
četrtek, 24. februar 2011 ob 15:37

Spoštovani,

Razlika, ki jo navajate ni možna, vsaj ne pod primerljivimi pogoji. Do razlik v porabi sicer lahko pride zaradi samih strukturnih razlik v gorivu, vendar do bistveno manjših. Do te razlike lahko pride tudi pri gorivih istega dobavitelja, torej tudi pri dveh točenjih na istem bencinskem servisu. Treba je vedeti, da so goriva dokaj kompleksni proizvodi, goriva namreč sestavlja cca 200-250 različnih kemijskih spojin.

Goriva naših konkurentov torej tudi OMV zelo dobro poznamo in trdimo, da je taka razlika v porabi, kot jo navajate posledica drugih dejavnikov. Tudi rezervoar za gorivo ob napolnitvi namreč ni nikoli fizično poln. Ob polnem rezervoarju je še cca 20% prostora, ki ni zapolnjen z gorivom ampak zrakom in hlapi goriva. Če v rezervoar uspemo natočiti več goriva (ob počasnejšem točenju oz. manjši moči točilnih agregatov), v rezervoar lahko natočimo več goriva. Prav to pa je kot kaže razlika tudi med točenji pri Petrolu ali OMV. Z več natočenega goriva v rezervoar je seveda normalno, da z enim polnjenjem lahko prevozite več.

To je na kratko. Če bi vas s tem v zvezi zanimala podrobnejša razlaga se lahko na nas obrnete tudi telefonsko ali neposredno po elektronski pošti , kjer vam bomo mehanizem polnjenja rezervoarja podrobneje pojasnili (kontakt: e-mail: »silvan.simcic@petrol.si« ali Silvan Simčič, tel.041 666997).
Za vprašanje se vam lepo zahvaljujemo in vas pozdravljamo.

Področje tehnični razvoj, kakovost in varnost
Silvan Simčič

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.

Janez Čas,
27.10.2017