Znanje in podpora

Imam analogni ali digitalni števec elektrike? Kako naj vem?

Števci električne energije, ki merijo porabo elektrike v naših domovih, se delijo na analogne in digitalne, t.i. pametne števce. Preverite, kako prepoznati razliko in kaj ta pomeni za vaše javljanje števčnega stanja.

Števci električne energije merijo porabo elektrike v kilovatnih urah (kW) v posameznem gospodinjstvu, na podlagi zabeleženih količin (v enotni ali mali in veliki tarifi elektrike) pa se mesečno oblikuje naša položnica.

Poznamo dve vrsti števcev, ki merijo porabo električne energije - analognega in digitalnega.

Analogni števec elektrike

Gre za “klasični” električni števec, na katerem se v posebnem okencu nizajo številke, ki prikazujejo kilovatne ure porabljene energije v našem gospodinjstvu. Številka v okencu je lahko največ 6-mestna, pri čemer sta zadnji dve številki decimalki. 

Digitalni števec elektrike je lahko enotarifni in prikazuje le en niz številk – kilovatne ure po enotni tarifi – ali pa dvotarifni, kjer sta v dveh okencih prikazana dva niza številk, kilovatne ure velike in male tarife. 

Če je vaš števec analogen, boste morali, če želite elektriko plačevati po dejanski in ne po predvideni porabi, redno sporočati odčitek številk, ki se na njem pojavljajo – nam torej vsak mesec javljati svoje števčno stanje

To lahko pri Petrol Elektriki storite prek spleta, prek telefona ali prek SMS sporočila

Enotarifni analogni števec električne energije

Digitalni števec elektrike

Kaj pa če je vaš števec digitalen?

Digitalni števci električne energije se od analognih števcev razlikujejo po tem, da se na njihovem zaslonu izmenično prikazujejo podatki o porabi elektrike v visoki tarifi, nizki tarifi ali enotni tarifi. 

Če je vaš števec za elektriko digitalen, zna biti tudi, da vam njegovega stanja ni treba sporočati, saj bo odčitek velikokrat zajet avtomatsko, na daljavo. Na to vas bo na vaši položnici za elektriko opozarjal napis “Izvor odčitka: Daljinsko odčitavanje”

Preprostemu beleženju porabe električne energije se v digitalnem števcu ob podpori delujoče infrastrukture namreč pridružujejo še številne dodatne funkcionalnosti, zaradi katerih je števec ''pameten''. Funkcionalnosti kot so: 

  • Daljinsko odčitavanje porabe
  • Avtomatičen prenos podatkov  
  • Nastavitve na večje število tarif  
  • Nastavitve največje dovoljene porabe  
  • Predplačniške funkcije
  • Nadzor nad kakovostjo električnega omrežja

Pa še to: ker Evropska unija spodbuja nameščanje pametnih elektronskih števcev, naj bi pri nas v naslednjih nekaj letih vse analogne števce zamenjali z digitalnimi

Digitalni števec električne energije

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.