Znanje in podpora

Nova evropska zakonodaja v aplikacijo Na poti prinaša še varnejše plačevanje – in nekaj sprememb

S 1. januarjem 2021 na spletu plačujete še varneje. V veljavo je namreč stopila nova evropska direktiva o plačilnih storitvah, ki nekoliko spremenja tudi potek dodajanja plačilnih kartic v mobilno aplikacijo Na poti. Preverite, kaj je drugače.

V aplikaciji bodo vaša plačila še bolj na varnem in še bolj zaščitena pred morebitnimi zlorabami. Ojačana varnost pa prinaša nekaj sprememb ko boste v aplikacijo Na poti dodali plačilno kartico s katero boste plačevali za gorivo, avtopranje, kavo ali druge izdelke iz naše ponudbe.

Kaj se bo zgodilo?

Nakupi s plačilnimi karticami bodo v 2021 nekoliko drugačni, saj bo v Evropi pričela veljati Direktiva o plačilnih storitvah PSD2. Ta bo ustvarila poenoten evropski trg plačil, hkrati pa zagotovila, da boste doma in v tujini plačevali varneje in bili pri tem bolj zaščiteni. 

Tudi na spletu.

Kako to vpliva na uporabo aplikacije Na poti?

V plačevanje prek spleta se šteje tudi plačevanje z mobilno aplikacijo Na poti. Ko v aplikacijo dodajate novo plačilne kartico, vas bo banka po novem pozvala k dodatni potrditvi. 

In kaj to pomeni v praksi?

Preden v aplikacijo Na poti dodate novo kartico, boste morali v aplikaciji izpolniti poseben obrazec. Vanj boste vnesli osebne podatke, po katerih vas pozna vaša banka.  Gre torej za podatke, kot ste jih zaupali banki, ki vam je izdala plačilno kartico, in ne podatke, s katerimi ste se prijavili v aplikacijo. V kolikor boste prejeli dodatno zahtevo po potrditvi identitete, sledite navodilom banke in izven aplikacije Na poti še enkrat potrdite svojo istovetnost.

Ko v Na poti dodate novo plačilno kartico, vas bomo preusmerili v drugo aplikacijo ali na spletno mesto za 3D secure. Šele ob vaši potrditvi bo kartica uspešno dodana v Na poti.

In če imam pri dodajanju kartice težave?

Največkrat vam bodo lahko pomagali le v vaši banki. 

Tam še enkrat preverite, katere podatke banka hrani o vas, ter prosite, da vam pojasnijo proces potrjevanja plačilnih kartic, ki ga je banka uvedla.