Znanje in podpora

Tudi vi lahko svoj vikend, zidanico ali počitniško hiško spremenite v pametni dom!

Pametne tehnologije nam ne olajšajo samo vsakodnevnega življenja v hiši ali stanovanju kjer bivamo, temveč nam lahko prihranijo marsikatero skrb in težavo tudi v drugih nepremičninah, kjer ne živimo. Tako lahko svoj vikend, zidanico ali počitniško hiško opremimo z rešitvijo, ki jo imenujemo pametni dom in ki nam omogoča popoln nadzor nad dogajanjem in vsemi pomembnimi praktičnimi in varnostnimi vidiki nepremičnine kar od doma ali iz službe.

Tako lahko na daljavo preverjamo vse od tega ali smo pozabili ugasniti luči in zapreti okna, do tega, ali je prišlo do izlitja vode. Takšna rešitev pomeni, da ste lahko povsem pomirjeni, da je v vaši nepremičnini vse pod nadzorom, saj boste lahko morebitne vlome, oškodovanja lastnine ali vandalizem zaznali tudi, če ste daleč stran, nepridiprave pa lahko s strateško uporabo pametnih naprav prepričate še, da ste doma, čeprav vas tam v resnici ni.

S pomočjo Petrolovih pametnih naprav Moj dom lahko prav vsak dom, hišo ali vikend spremenite v pametnega. Preberite si kako.

Oddaljeni dostop do vaše nepremičnine – kjerkoli in kadarkoli

Glavna prednost nadgradnje vaše sekundarne nepremičnine v pametni dom je vsekakor oddaljeni dostop do vseh vam pomembnih parametrov in nadzor, ki vam ga le ta omogoča. S povezovanjem vaših naprav v pametni dom zlahka pridobite nadzor nad svojim počitniškim domom prek aplikacije Moj dom na vašem telefonu, tablici ali računalniku.

S pametnimi stikali lahko nadzirate osvetlitev, kar ni pomembno le za prihranek energije in časa (nič več vračanja nazaj, če ste pustili prižgane luči oziroma plačevanja visokih položnic zaradi lastne pozabljivosti), temveč je lahko tudi pomemben element varnosti, saj lahko s pomočjo te funkcije simulirate aktivnost v svoji nepremičnini tudi kadar ste daleč stran.

Pametni senzorji za dim, senzor za izlitje vode, senzorji gibanja ter senzorji za okna in vrata vas bodo pomirili, da je z vašo nepremičnino vse v najlepšem redu ali vas opozorili na morebitne spremembe stanja. S pomočjo pametnih vtičnic pa lahko praktično katero koli napravo v vašem domu spremenite v pametno napravo in pridobite oddaljeni dostop do njenega delovanja.

Najboljše pri vsem skupaj je, da lahko svojo zidanico, vikend ali počitniško hiško spremenite v pametni dom brez velikih gradbenih posegov – z nadometno "Plug and Play” namestitvijo lahko popolnoma brez vrtanja namestite številne pametne komponente, ki vam bodo omogočile povezavo s svojo nepremičnino na daljavo. Vse kar potrebujete za namestitev sta električno omrežje in internetna povezava.

Spremenite svoj vikend v pametni dom

Svoj vikend ali počitniško hiško lahko v pametni dom spremenite brez velikih gradbenih posegov, z med seboj združljivimi napravami različnih proizvajalcev.

Kako izbrati ustrezne komponente za pametni vikend?

Med napravami za pametni dom je na voljo zelo veliko ponudnikov – torej različnih proizvajalcev opreme, ki pa med seboj niso vedno tudi združljive, zato je pametno izbrati rešitev, ki je preverjeno združljiva z vašo dostopno točko. Na ta način se boste najbolj preprosto in zanesljivo izognili vsem težavam z združljivostjo naprav. Petrol v svoji ponudbi ponuja komponente različnih proizvajalcev, ki so zasnovane na podlagi Z-Wave tehnologije in tako zanesljivo združljive med seboj.

Pametni dom za vikend in povezava z internetom

Prvi pogoj za vzpostavitev pametnega doma na vašem vikendu je seveda internetna povezava. Na srečo je pokritost z internetnim omrežjem in možnostmi priklopa v Sloveniji že izredno razvita, zato je pametni dom možno urediti že skoraj na vsakem, še tako oddaljenem koščku Slovenije. Za delovanje sistema Moj dom mora biti Pametna točka  – središče vašega pametnega doma – priklopljena na internetno povezavo bodisi preko kabla, bodisi z WiFi povezavo in optimalno nameščena (najbolje v središču nepremičnine) da lahko zagotavlja najboljši doseg po celi nepremičnini. Po nasvete in pomoč pri namestitvi pa se seveda lahko vselej obrnete tudi na Energetski center Petrol.

Pametni dom je na vikendu najpametneje vzpostaviti z nadometnimi “Plug and Play” rešitvami.

Pametni dom sestavljajo naprave, ki so zelo enostavne za uporabo

Pametni dom  lahko sestavlja širok nabor naprav, ki so med seboj povezane v mrežo, kar omogoča, da jih s pomočjo aplikacije upravljate z ene ali več naprav (pametnega telefona, tablice, računalnika) in tudi na daljavo. V pametni dom lahko povežete luči, senčila, ogrevanje in klimatske naprave, televizije in naprave kot so senzorji odpiranja okna ali vrat, senzor dima, senzor izlitja vode in pametne kamere.

Kaj vse boste za svoj pametni vikend potrebovali, je odvisno predvsem od vaših individualnih želja in pričakovanj, pa tudi od investicije, ki ste jo pripravljeni narediti za to nadgradnjo. Sistem za avtomatizacijo predstavlja integriran nabor (več kot 30) izdelkov, ki so povezani med seboj s programsko opremo in med seboj komunicirajo ter s tem omogočajo avtomatizacijo drugih naprav v gospodinjstvu.

Pametni dom je na vikendu najpametneje vzpostaviti z nadometnimi “Plug and Play” rešitvami, ki se napajajo iz klasičnih električnih vtičnic in za katere . Povezave s pametnimi napravami so tu vzpostavljene brezžično, preko t.i. Pametne točke. Potrebujete torej samo pametni telefon, internet in elektriko.

Kaj vse lahko upravljate/nadzorujete v pametnem vikendu?

Z implementacijo opreme za pametni dom lahko nastavite nadzorovanje gibanja znotraj/zunaj vikenda in poskrbite, da imate vse pod nadzorom, tudi ko ste v službi in doma. Pametni vikend torej ni namenjen samo poenostavitvi vašega bivanja, ko ste na vikendu, temveč tudi in predvsem takrat, ko vas ni, saj lahko simulira vašo prisotnost na lokaciji  ter poskrbi za nadzor vaše nepremičnine tako, da vas obvešča o morebitnih vlomih, požarih ter drugih neprilikah. Ostanite sproščeni, saj bo v vašem najljubšem kotičku za oddih vse v najlepšem redu in pod vašim nadzorom, ne glede na to, da ste fizično večino časa daleč stran.

Poskrbite še za nadzor nad poljubnimi elektronskimi napravami in nad tem kako in kdaj porabljajo električno energijo. Na daljavo lahko upravljate televizijo, naprave za ogrevanje/hlajenje, senčila, luči in vse druge elektronske naprave, ki so povezane v mrežo.

Pametni vikend
Pametne rešitve za pametni vikend

Vse pametne rešitve seveda niso enako ugodne, kljub temu pa si lahko tudi z manjšo investicijo ustvarite svoj pametni vikend. Pomembno je predvsem, da izbirate preudarno in predvsem tiste rešitve, ki jih resnično potrebujete.

Primer nekaj pametnih rešitev, ki jih lahko vključite v svoj pametni vikend:

  • Senzor gibanja; naprava zazna aktivnost v vnaprej določenem radiju in vas obvesti o spremenjenem stanju. Na podlagi te informacije lahko nato preverite dejavnost še na pametni kameri in primerno ukrepate, da zavarujete svoje premoženje pred nepridipravi.
  • Samodejno spuščanje senčil; obstoječi mehanizem za upravljanje senčil preprosto povežete s pametnim krmilnikom za senčila in že lahko preko mobilne aplikacije upravljate senčila kar na daljavo. Krmilnik vam omogoča tudi stopenjske premike, kar pomeni, da lahko senčila spustite do konca ali pa le do polovice, samo malce, itd.
  • Senzor toplote; naprava meri temperaturo, gibanje in svetlobo v prostoru, kamor jo boste namestili. Če želite spremljati razmere v različnih prostorih, jih namestite več. Na svoj mobilni telefon lahko prejemate obvestila o stanju na daljavo in tako na primer upravljate ogrevanje kar na daljavo.
  • Upravljalnik gretja/hlajenja; preprost vmesnik, ki ga upravljate z aplikacijo na mobilnem telefonu, samodejno meri temperaturo zraka v prostoru; če pade pod prednastavljeno mejo, pa avtomatsko vklopi grelno telo. Na podlagi podatkov o temperaturi, pridobljenih s termostata, pa lahko z drugim vmesnikom na daljavo vklopite tudi klimatsko napravo in poskrbite, da vas vaša počitniška hišica pričaka prijetno ohlajena za maksimalno udobje ob prihodu.
  • Brezžično podometno stikalo; preprosto ga namestite pod običajno/obstoječe stikalo. Omogoča  vam klasično upravljanje z lučmi ali pa vklop/izklop luči kar preko aplikacije. Nikoli več vas ne bo skrbelo, da ste morda pozabili ugasniti luči v vašem vikendu, če sta morda hiteli ob odhodu domov.

Za uporabo pametnih naprav iz ponudbe Moj dom ne zaračunavamo nobene naročnine ali najemnine, možen pa je tudi nakup na obroke.

Kako sestaviti začetni komplet za pametni vikend?

V Energetskem centru Petrol vam bomo na podlagi vaših želja in potreb pomagali izbrati kombinacijo pravih pametnih naprav ter vam jih pomagali tudi namestiti, z ogledom na domu ter strokovnim svetovanjem in montažo, uporaba pa bo s pomočjo aplikacije v slovenskem jeziku povsem preprosta.

Katere pametne naprave iz nabora Moj dom je na vašem vikendu najbolj smiselno povezati med seboj, lahko preverite tudi na spletu, v priročnem konfiguratorju, ki vam na podlagi vaših želja priporoči izbor pametnih naprav iz naše ponudbe.

Najboljše pri Petrol pametnem domu je namreč to, da nimamo vnaprej pripravljenih paketov, temveč za vsakega uporabnika individualno sestavimo komplet pametnih naprav, ki tako vsebuje samo in vse tisto, kar ta potrebuje. Za uporabo Mojega doma ne zaračunavamo nobene naročnine ali najemnine, opremo za vzpostavitev pametnega doma oziroma vikenda pa je mogoče kupiti tudi na obroke.