Znanje in podpora

Svoje stanovanje spremenite v pametni dom

Nadgradnja v pametni dom nikakor ni namenjena samo za samostojne hiše – tudi če imate stanovanje (ne glede na to, ali ste lastnik ali najemnik), ga lahko spremenite v pametno domovanje. Vas zanima, kako?

Sodobne pametne naprave nam dandanes zelo olajšajo vsakodnevno bivanje, hkrati pa učinkovito zagotavljajo večjo varnost tudi takrat, kadar smo zdoma. Uvajanje pametnih naprav v moderen dom je tako postalo neizogibno dejstvo. Vse več posameznikov se tako odloča za večje udobje in hkrati tudi bolj ekonomično bivanje – tako da svoj dom spremenijo v pametni dom. Tudi v najemniških in lastniških stanovanjih.

Kaj potrebujem, če želim svoje stanovanje spremeniti v pametni dom?

Na trgu so vam na voljo številne naprave, ki lahko vaš dom že ob manjših investicijah spremenijo v pametno bivališče. Katere naprave boste izbrali in katere naprave boste povezali v mrežo, da boste lahko z njimi upravljali tudi na daljavo, pa je seveda odvisno od vaših pričakovanj, želja, potreb in zmožnosti.

Z nasvetom katere naprave so primerne za vgradnjo v vaše stanovanje vam pomagamo na spletu, v priročnem konfiguratorju, ki vam na podlagi vaših želja priporoči izbor pametnih naprav iz naše ponudbe. Katere naprave so primerne za vgradnjo v vaše stanovanje vam svetujemo tudi v Energetskem centru Petrol, kjer vam pomagamo izbrati in namestiti vso potrebno opremo glede na to, ali se odločate za vgradnjo neposredno v inštalacijo ali nad omet (t.i. “Plug and Play").

To v ponudbi Petrol pametnih naprav Moj dom namreč sestavlja več kot 30 kosov opreme: senzorjev, stikal, kamer in ostalih pametnih naprav, ki jih lahko povezujete med seboj in upravljate na daljavo, bodisi z osebnega računalnika bodisi s pametnega telefona, vse s pomočjo aplikacije Moj dom, ki vam je na voljo v slovenskem jeziku.

Preprosto varnostno kombinacijo naprav lahko tako na primer sestavljajo senzor gibanja, ki preko pametnega stikala prižiga luč, senzor za vrata in okna, funkcija obveščanja uporabnika v primeru zaznavanja odpiranja vrat ter pametno stikalo.

Odločite se lahko tudi za senzor toplote, zračne vlage in tlaka, ki omogoča nadzor in uravnavanje razmer v domačem okolju na daljavo . Senzor pošilja na vaš telefon podatke o stanju v stanovanju in tako lahko po potrebi upravljate ogrevanje ter spremljate razmere v različnih prostorih stanovanja.

Brezžično podometno stikalo za vklop luči, ki ga vgradite namesto starega običajnega stikala, pa vam omogoča prižiganje in ugašanje luči na daljavo s pomočjo mobilnega telefona kot tudi uporabo obstoječega stikala. Izbira je tako v vsakem trenutku prepuščena vam.

Pametni mehanizem za samodejno spuščanje rolojev vam omogoča dviganje in spuščanje na ukaz, kar zagotavlja možnost upravljanja s senčili tudi na daljavo.

Pametne vtičnice vam omogočajo, da praktično katerokoli napravo spremenite v pametno napravo, od pralnega stroja do grelnika in celo čisto običajnih namiznih luči.

Vse našteto vam je na voljo v ponudbi Petrol pametnih naprav Moj dom, ki jih sestavite v pametni dom po svojih željah in so prilagojene vašemu bivanju in vašim potrebam. Za uporabo vam ne bomo zaračunali nikakršne naročnine, ob nakupu pa vam, če ste že uporabnik Petrol energetskih rešitev, nudimo tudi dodatne ugodnosti. Ker je nakup opreme mogoč tudi na obroke, lahko svoj dom preprosto, hitro in brez prevelike obremenitve za družinski proračun spremenite v pametni dom.

Ponudbo Petrol pametnih naprav Moj dom sestavlja več kot 30 kosov opreme: senzorjev, stikal in ostalih pametnih naprav.

Pametni dom si lahko ustvarite tudi v najemnem stanovanju!

Za vse tiste, ki bivate v najemnih stanovanjih, je napeljevanje žic in povezovanje naprav lahko nekoliko bolj zapleteno, saj za vse trajnejše posege v prostore v najslabšem primeru potrebujete vsaj soglasje lastnika nepremičnine. Tako najemniki brez dovoljenja lastnika ne smete namestiti niti pametnega zvonca ali sodobnega pametnega termostata. Obenem pa za vas takšna investicija morda niti ni smiselna, saj nameščanje pametnih naprav te vrste lahko predstavlja strošek, ki ga ob izselitvi ne bi mogli pridobiti nazaj.

Seveda pa to ne pomeni, da najemniki nimate nobene možnosti za bivanje v pametnem stanovanju. Le pristop k zadevi morate spremeniti! Ponudba Petrol pametnih naprav Moj dom omogoča namestitev in uporabo naprav brez poseganja v inštalacijo ("Plug and Play”). Tako lahko vse naprave povežete s pametnimi vtičnicami in kupite le tisto opremo, ki jo potrebujete v danem trenutku.

Oprema naj bo zato omejena na najnujnejše naprave – tiste, ki jih resnično potrebujete. Izbirajte takšne naprave, ki jih boste lahko vzeli s seboj tudi na morebitne nove lokacije v primeru selitve. Če živite skupaj s sostanovalci, kupite vsak svoje lastne naprave, da kasneje ne boste imeli nepotrebnih težav pri delitvi osebne lastnine. Razmišljajte tudi o prenosljivosti naprav. Dandanes lahko namreč z nekaj znanja in premišljene izbire osnovni paket pametnega doma pospravite kar v svoj nahrbtnik.

Ponudba Petrol pametnih naprav Moj dom omogoča namestitev in uporabo naprav brez poseganja v inštalacijo.

Izberete lahko takšne naprave, ki jih preprosto dodajate k obstoječi televiziji, zvočnikom in hi-fi napravam. Ne odločajte se za pametne rešitve, ki zahtevajo mostove, kable in druge zahtevne postopke namestitve. Tudi s preprostimi platformami za povezovanje naprav boste lahko dosegli ustrezno in hkrati mobilno rešitev.

Čeprav ne boste mogli izkoristiti vseh pametnih rešitev, pa boste lahko tudi v najemnem stanovanju učinkovito izkoristili številne pripomočke za pametni dom, popolnoma neodvisno od soglasja lastnika.

Tako lahko, na primer, svoj običajni TV-sprejemnik spremenite v pametno televizijo. Za to potrebujete le dober medijski predvajalnik pretočnih video vsebin, kakršna sta denimo Apple TV ali Google Chromecast. Vse, kar potrebujete, je hiter dostop do spleta oziroma brezžično omrežje, s pomočjo katerega zelo hitro in preprosto povežete Apple TV ali Chromecast oziroma katerikoli drug media box ali streaming predvajalnik, te pa povežete s televizijskim sprejemnikom prek vmesnika HDMI ali USB.

Tudi za namestitev pametnega zvonca v najemnih stanovanjih obstaja rešitev; to je naprava, ki ne potrebuje ožičenja, je enostavna za namestitev in ima možnost odstranljive baterije.

Tudi v najemnem stanovanju lahko tako bivate pametno

Vaše sanje lahko postanejo resničnost. Oglasite se v Energetskem centru Petrol, kjer vam bomo z veseljem svetovali glede izbire prave opreme za vaše stanovanje, ne glede na to, ali ste lastnik ali najemnik. Kombinacijo pravih pametnih naprav vam pomagamo tudi namestiti, z ogledom na domu ter strokovnim svetovanjem in montažo.Katere pametne naprave iz nabora Moj dom je v vašem stanovanju najbolj smiselno povezati med seboj, lahko preverite tudi na spletu, v priročnem konfiguratorju, ki vam na podlagi vaših želja priporoči izbor pametnih naprav iz naše ponudbe.

Najboljše pri Petrol pametnem domu je namreč to, da nimamo vnaprej pripravljenih paketov, temveč za vsakega uporabnika individualno sestavimo komplet pametnih naprav, ki tako vsebuje samo in vse tisto, kar ta potrebuje. Za uporabo Mojega doma ne zaračunavamo nobene naročnine ali najemnine, opremo za vzpostavitev pametnega doma oziroma vikenda pa je mogoče kupiti tudi na obroke.

Za vsakega uporabnika v Petrolu individualno sestavimo komplet pametnih naprav.

* * *