Znanje in podpora

Starost pnevmatik: niso pokvarljivo blago!

Ali ste vedeli, da se pnevmatike starajo tudi, ko niso v uporabi ali so v uporabi le občasno? Njihova življenjska doba je sicer odvisna od več dejavnikov: temperature, vzdrževanja, načina hrambe in vožnje, obremenitve, zračnega tlaka ... Dejstvo pa je, da pnevmatike nimajo predvidljivega roka uporabe, zato ni pomembno, kdaj so bile izdelane. 

Oznaka DOT

Koliko je pnevmatika stara, nam pove oznaka DOT na njej. Tiste, ki so bile izdelane po letu 2000, imajo v oznaki štiri številke (izdelane pred tem datumom imajo trimestno oznako). Če je na primer na pnevmatiki oznaka DOT 4618, to pomeni, da je bila narejena v 46. tednu leta 2018.  

Bolj kot sama DOT starost pnevmatike pa je po mnenju avtomobilskih strokovnjakov, nacionalnih združenj distributerjev oziroma vulkanizerjev ter proizvajalcev pnevmatik pomembno, kako so pnevmatike skladiščene in vzdrževane.

Preprosto povedano: nobenega razloga ni, da ne bi kupili leto ali dve starih pnevmatik – a le, če je prodajalec poskrbel, da so bile v tem času pravilno skladiščene, saj le tako ohranijo lastnosti, pomembne za varno vožnjo. 

Če pnevmatike uporabljate pet let in več, naj jih vsaj enkrat na leto temeljito pregleda strokovnjak. Deset let stare pa obvezno zamenjajte, tudi če še niso obrabljene do indikatorja obrabe profila. Sestava materiala, iz katerega so pnevmatike izdelane, se je namreč v zadnjih desetletjih precej spremenila, zato sodobne pnevmatike niso neposredno primerljive s tistimi izpred desetletja ali več, kljub temu pa je v njihovi sestavi še vedno veliko materialov, katerih lastnosti se s časom spreminjajo. Pnevmatike tako s časom ne morejo več zagotavljati ustreznih zmogljivosti, poveča se možnost deformacij, poškodb in posledično prometnih nesreč. 

Pravilno skladiščenje med drugim zagotavlja zaščito pnevmatik pred prevelikimi temperaturnimi nihanji, vlago, ozonom, UV-žarki, olji in agresivnimi kemikalijami. 

Kakovostne in poceni letne gume lahko vedno kupite na Petrolu: v spletni trgovini Petrol eShop, na najbližjem Petrolovem bencinskem servisu ali v servisni delavnici TipStop. Kupite jih lahko tudi na 24 obrokov, člani Petrol kluba pa ob enkratnem nakupu kompleta štirih pnevmatik katere koli znamke prejmete še brezplačno zavarovanje z asistenco za dve leti

Kaj pa strokovni standardi?

Enotnih strokovnih ali zakonodajnih standardov, ki bi določali življenjsko dobo pnevmatik, vezano na datum njihove izdelave, ni. Precej različna priporočila lahko strnemo takole: izdelovalci avtomobilov priporočajo starost letnih pnevmatik največ pet do šest let (zimskih največ štiri leta), izdelovalci pnevmatik pa tja do deset let, pri čemer naj bi vozniki poleg tehničnih značilnosti vozila upoštevali tudi lastne vozne navade.  

Če prevozite okrog 20.000 kilometrov na leto, leto ali dve razlike v starosti v resnici ne igra večje vloge, saj boste pnevmatike zamenjali prej zaradi obrabe kot starosti. Vsi drugi ste na starost pnevmatik lahko bolj pozorni - še vedno pa to ne pomeni, da bo leto starejša pnevmatika nujno manj kakovostna od nove.  

Staranje pnevmatik se kaže v slabšem oprijemu in slabših voznih lastnostih, zato velja priporočilo: pnevmatike zamenjajte, ko so stare od pet do sedem let, tudi če imajo še dovolj profila. 

* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.