Znanje in podpora

Naj tudi vaša hiša postane pametni dom

V slovenskem prostoru se pametno upravljanje vgradi v približno petino vseh novogradenj, v Avstriji pa že v več kot polovico novogradenj. Seveda pa lahko v pametni dom spremenite vsako, tudi starejšo hišo in veliki gradbeni posegi za to sploh niso potrebni. Pametna hiša je hiša prihodnosti. Vstopite vanjo tudi vi!

Sodobne pametne inštalacije dandanes omogočajo avtomatizacijo praktično vseh sistemov v hiši. Ključne pridobitve pametnih domov so najvišja stopnja udobja, maksimalen občutek varnosti in seveda tudi prihranek energije. Nenazadnje pa investicija v pametni dom prispeva tudi k zvišanju vrednosti vaše nepremičnine.

V nadaljevanju si preberite kakšne so prednosti rešitev, ki jih ponuja Petrolov nabor pametnih naprav Moj dom in kako lahko tudi svojo hišo enostavno spremenite v pametni dom.

Pametni dom prihrani čas in denar

Ko govorimo o pametni hiši, si mnogi še vedno predstavljajo, da gre za cel kup zapletenih in pregrešno dragih sistemov in naprav, ki si jih povprečen uporabnik ne more privoščiti. Vendar pa to še zdaleč ne drži. Stroški, da v svoj dom vnesete pametno avtomatizacijo, so dejansko precej zanemarljivi v primerjavi z dolgoročnimi koristmi takšne posodobitve. V pametni hiši je bivanje zagotovo bistveno bolj udobno, bolj varno, hkrati pa je tudi poraba energije veliko bolj nadzorovana. Ali ste na primer vedeli, da je s sistemom pametne hiše oziroma s pametnim upravljanjem elektronskih naprav možno privarčevati tudi do 30 odstotkov energije?

Pametne sisteme lahko vgradimo v novogradnje ali pa že zgrajene hiše in si tako povečamo vsakodnevno udobje bivanja, obenem pa imamo celovit in natančen nadzor nad vsemi napravami in dogajanjem v domu. Na enem mestu, v aplikaciji Petrol Moj dom, lahko spremljamo in uravnavamo električno porabo vseh porabnikov v hiši, hkrati poskrbimo za varnost v domu in maksimalno udobje bivanja. To nam omogoča bogat nabor Moj dom pametnih naprav, med katerimi najdete senzorje gibanja, pametne kamere, senzorje dima, senzorje izlitja vode, senzorje vrat in oken in še več.

Številne prednosti in rešitve, ki jih omogočajo pametne hiše

Prva in za marsikoga glavna prednost pametnega doma je varčnost. Upravljanje z vašimi napravami ter s sistemom ogrevanja in hlajenja na daljavo namreč omogoča znižanje vseh nepotrebnih stroškov. Ko vas ni doma, lahko kar na daljavo izklopite ogrevanje, upravljate senčila, prižgete klimatsko napravo, izklopite luči in druge naprave, ki ste jih pozabili ugasniti, itd. Uravnavanje temperature je mogoče tudi za vsak prostor posebej, kar pomeni, da lahko ogrevate le izbrani prostor, v odsotnosti pa lahko zmanjšate ogrevanje na raven varčevanja z energijo. Pametni dom omogoča tako nadzor nad porabo energije na splošno kot tudi aktivne prihranke pri hlajenju in ogrevanju.

Upravljanje razsvetljave vam omogoča, da kar med potjo v službo poskrbite za ugašanje luči, ki ste jih vi ali vaši otroci pozabili ugasniti in tako prihranite pri nepotrebnih stroških. S pomočjo profilov lahko hkrati izključite vse pomembne električne porabnike (luči, električni grelnik, likalnik, …) in tako obenem poskrbite za nižji električni račun kot tudi za varnost pred požarom. Med dopustovanjem lahko z upravljanjem luči simulirate aktivnosti v domu in na ta način od svojega doma odvrnete nepridiprave.

Senzor gibanja vas lahko ob vsaki spremembi aktivnosti v domu obvesti na telefon. Vi pa se lahko kar preko aplikacije povežete s pametnimi varnostnimi kamerami in preverite stanje ter pravočasno obvestite policijo ali varnostno službo. Ko ste doma, senzor poskrbi za avtomatski prižig luči, ko vstopite v prostor, in vas obvaruje nerodnega spotikanja čez igrače, ki so jih otroci pozabili pospraviti.

In nenazadnje je velika prednost, zaradi katere se marsikdo odloči za nadgradnjo hiše v pametni dom, tudi udobje, ki ga prinašajo vse te pametne naprave. Pozabite na ročno prižiganje in ugašanje luči s stikali ter ročno uravnavanje temperature v bivalnih prostorih; v aplikaciji Moj dom nastavite scenarij uporabe pametnih naprav , ki bo vaše življenje v domu povzdignil v nadstandardno bivanje.

Naj tudi vaša hiša postane pametni dom

V aplikaciji Moj dom nastavite scenarij uporabe pametnih naprav, ki bo vaše življenje v domu povzdignil v nadstandardno bivanje.

Različni sistemi pametnih rešitev

Ob odločitvi za pametne inštalacije je ključnega pomena predvsem razmislek, katere naprave želimo povezati v pametni sistem in na kakšen način. Obstajata dva načina vzpostavitve pametnega doma:

  • vgradni oziroma podometni
  • ter nadometni, ki, če že, zahtevajo zgolj minimalno vrtanje in poseganje v električno napeljavo.

Prve, vgradne rešitve, so žični sistemi, ki so lahko precej dražji od brezžičnih in so bolj primerni za novogradnje in temeljite obnove objektov, kjer se prenavlja tudi elektroinštalacija. Na drugi strani pa je z nadometnimi ("Plug and Play”) rešitvami tudi pri starejših hišah brez večjih posegov mogoča nadgradnja v pametni dom. Tako lahko v pametni spremenimo praktično vsak objekt, ki ima električno omrežje in internetno povezavo.

Katere pametne naprave je v vaši hiši najbolj smiselno povezati med seboj, lahko preverite na spletu, v priročnem konfiguratorju, ki vam na podlagi vaših želja priporoči izbor pametnih naprav iz naše ponudbe. O vaši izbiri se lahko posvetujte tudi z našimi strokovnjaki v Energetskem centru Petrol, kjer vam poleg svetovanja pri izbiri pravega nabora izdelkov (glede na vrsto objekta in tip gradnje, vrsto ogrevanja, število in vrsto pametnih naprav, možnosti inštalacij ipd.) na pomoč priskočimo tudi z ogledom na domu ter strokovnim svetovanjem in montažo.

Najboljše pri Petrol pametnem domu je namreč to, da nimamo vnaprej pripravljenih paketov, temveč za vsakega uporabnika individualno sestavimo komplet pametnih naprav, ki tako vsebuje samo in vse tisto, kar ta potrebuje. Za uporabo Mojega doma ne zaračunavamo nobene naročnine ali najemnine, opremo za vzpostavitev pametnega doma oziroma vikenda pa je mogoče kupiti tudi na obroke.

Katere pametne naprave je v vaši hiši najbolj smiselno povezati med seboj, lahko preverite na spletu, v priročnem Moj dom konfiguratorju.

Vgradna vzpostavitev pametnega doma

Vgradni pametni dom bi lahko opisali kot nekakšno nadgradnjo klasične električne inštalacije, pri kateri je osnova povsem enaka kot v klasični hiši, saj lahko luči, žaluzije in druge naprave, če tako želimo, še vedno upravljamo s klasičnimi stikali. S pomočjo vgradnje posebnih stikal neposredno v inštalacijo pa jih lahko upravljamo tudi s sobnim upravljalnikom (v obliki stenskega zaslona na dotik, s pametnim telefonom, tablico ali z računalnikom). S pametnimi napravami je preko brezžične internetne povezave uporabniku tako omogočeno tudi upravljanje na daljavo.

Za vgradne vzpostavitve velja, da so del pametnih inštalacij tako imenovani krmilniki, ki so navadno nameščeni v električno omarico in so brezžično povezani s porabniki v hiši (luči, žaluzije, termostati, avdio in video naprave ipd.). Ta vrsta priklopa je torej primerna za novogradnje in obnovljene hiše, kjer se v času gradnje oziroma obnove sistem vgradi v električno inštalacijo.

Tak sistem omogoča največ možnosti povezljivosti (praktično s katerokoli električno napravo), vendar ni prenosljiv in zahteva večje posege v dom, cena pa je velikokrat precej višja. Kasnejše spremembe zahtevajo ponovne posege, nadgradnja naprav pa je težja.

Pametni dom

Nadometni priklop omogoča, da pametni dom vzpostavite praktično v kjerkoli – vse kar potrebujete sta elektrika in internet.

Nadometna vzpostavitev pametnega doma

Nadometna vgradnja pametnega doma (t.i. “Plug and Play” priklop) je najbolj smiselna tam, kjer ne želimo izvajati gradbenih posegov oziroma vgradnja ni mogoča. Starejše hiše, novogradnje, kjer sistem ni bil vgrajen v času gradnje, najemniške hiše, počitniške hišice, vikendi, celo lastniška ali najemniška stanovanja … “Plug and Play” priklop omogoča, da pametni dom vzpostavite praktično v kateri koli nepremičnini – vse kar potrebujete sta elektrika in internet. Nadometna stikala, senzorji, krmilniki in pametne vtičnice omogočajo primerljiv razpon možnosti kot vgradni način in so odlična ter stroškovno učinkovita rešitev za nadgradnjo hiše v pametni dom.

Pri “Plug and Play” vzpostavitvi sistemih se v doze za stikala namestijo posebni pametni moduli, ki med seboj komunicirajo in povezujejo naprave v mrežo. Tudi različna tipala in krmilniki (termostat, senzor gibanja, senzor oken, krmilnik za klimatsko napravo in podobno) z vašo napravo (tablico, računalnikom ali telefonom) komunicirajo brezžično. Delujejo na baterije ali na elektriko, zato jih lahko poljubno namestimo kjerkoli v objektu in so tudi prenosljivi.