Znanje in podpora

Veste, kako pravilno shraniti pnevmatike?

Le pravilno shranjene pnevmatike ohranjajo svoje lastnosti, s čimer se jim podaljša tudi življenjska doba. Preberite, kateri so najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na kvaliteto shranjevanja gum. Te še posebej dobro poznamo v naših servisnih delavnicah TipStop, kjer lahko vaše pnevmatike varno in ugodno shranimo do naslednje sezone.  

Edine štiri točke, v katerih ima avtomobil stik s cestiščem, so pnevmatike.  Te močno vplivajo na to, koliko nadzora imate nad avtomobilom med vožnjo, kako hitro se lahko ustavite, kako dobro lahko zavijate in nenazadnje tudi na to, kako udobna bo vaša vožnja. Zato je zelo pomembno, da pnevmatike med sezonami pravilno shranite, da ohranijo vse svoje značilnosti, zaradi katerih je vožnja z njimi varna. 

Hrambe pnevmatik v kurilnicah, podstrešjih in garažah ne priporočamo.

Pogoji shranjevanja

Vlaga

Prostor za shrambo pnevmatik ne sme biti vlažen, da se na njih ne nabira kondenz. Prav tako morajo biti pnevmatike zaščitene pred pljuski vode, snegom in dežjem.  

Svetloba

Pnevmatike morajo biti zaščitene pred svetlobo, še posebej pred direktnim soncem in močno umetno svetlobo z visokim deležem UV-sevanja. To je največji razlog, da plastika in guma razpadata, saj sevanje uničuje dolge verige ogljikovodikov in jih spreminja v kratke, s čimer se zmanjša elastičnost materiala, guma pa postane bleda, suha in razpokana. V bližini shranjenih pnevmatik prav tako ne sme biti nobenih virov močne svetlobe, kot jo recimo povzročajo varilni aparati. Čeravno gre za kratkotrajno svetlobo, lahko ta vseeno poškoduje pnevmatike, prav tako kot Iskre in kapljice staljene kovine, ki pršijo naokrog pri varjenju.

Temperatura

V skladišču mora biti temperatura med 0 in 25 stopinj Celzija, pri čemer idealna temperatura ne preseže 15 stopinj. Mraz pravzaprav pnevmatikam škoduje manj kot vročina, zato je treba poskrbeti, da je temperatura v skladiščih stalna, brez posebnih nihanj, še posebej pa je treba paziti, da se pnevmatike ne shranjujejo v bližini peči, vročih cevi, radiatorjev in drugih virov toplote. Zato odsvetujemo hrambo pnevmatik v kurilnicah, kjer so lahko poleg vročine izpostavljene še drugim nevarnim snovem.

Kisik in ozon

Kisik (O2) in ozon (O3) imata močan vpliv na propadanje gumijaste zmesi za pnevmatike. V skladišču zato ne sme biti nobenih virov ozona, kot so fluorescenčne luči, luči z živim srebrom, naprave z visoko napetostjo, elektromotorji ali druge naprave, iz katerih lahko puščajo plini ali take, ki proizvajajo iskre.

Topila, olja, maziva

Pri shranjevanju pnevmatik je potrebno skrbno paziti, da ne pridejo v stik s topili, olji, mazivi ali z gorivom. Prav tako se izogibajte tako imenovanim zaščitnim ali konzervirnim sredstvom. Vse, kar ta naredijo, je, da začasno navlažijo in polepšajo videz pnevmatike, dolgotrajno pa razbijajo voske v zmesi, ki so sestavni del pnevmatike in edini resnično skrbijo za njeno elastičnost in svežino. Namreč, ko se pnevmatika kotali, se mečka in s tem na površino stiska voske. Ti delujejo kot vlažilno in zaščitno sredstvo. Zato pnevmatike tudi hitreje propadejo, če niso v uporabi.

Zrak

Skladišče pnevmatik mora biti zračno, vendar brez prepiha. Zračna klet je doma še najboljši prostor, saj so tam temperature in drugi dejavniki najbolj stalni. Podstrešij, garaž in kurilnic ne priporočamo.

Kratkoročno shranjevanje

Če pnevmatike shranjujemo le za kratek čas, za največ 4 tedne, jih lahko zložimo eno na drugo, v stolpce do višine 1,2 m. Če so pnevmatike še vedno nameščene na platiščih, pa jih je treba hraniti v eni sami vrsti ali navpično, pri čemer morajo biti pnevmatike napolnjene.

Dolgoročno shranjevanje

Sem sodi skladiščenje med sezonama, ko je potrebno zamenjati letne pnevmatike za zimske in obratno, in skladiščenje, kadar imamo komplet pnevmatik, ki jih sicer ne uporabljamo, želimo pa ohraniti njihovo uporabnost.

Pnevmatike brez platišč

Edino pravilno skladiščenje pnevmatik brez platišč je v pokončnem položaju, pri čemer jih je potrebno enkrat mesečno nekoliko obrniti, da se ne deformirajo. Nekateri svetujejo tudi skladiščenje pod kotom 75 stopinj, ker je bočnica pnevmatik dovolj trdna, da zdrži njihovo lastno težo. Nikakor jih ne zlagajte v stolpce ali obešajte, saj se bodo na tak način poškodovale. In v nobenem položaju nanje ne polagajte drugih predmetov.

Pnevmatike s platišči

Tukaj obstajata dve možnosti skladiščenja. Brez težav pnevmatike s platišči zložite v stolpce ali jih obesite, ne smete pa jih shranjevati pokončno.

Pnevmatike na avtomobilu

Če želite ohraniti pnevmatike na avtomobilu ali drugem vozilu, ki ga dalj časa ne boste vozili, je nujno, da poskrbite za primerno okolje, v katerem se bo to vozilo nahajalo. Prostor naj bo temen, enakomerno hladen, dovolj prezračen in brez nevarnih snovi in predmetov. Pnevmatike dodatno zaščitite pred svetlobo, vozilo pa večkrat premaknite, da preprečite deformacije na pnevmatikah.

Bele bočnice in napisi na pnevmatikah

Bela in črna zmes pri takih pnevmatikah sta narejeni iz različnih materialov, barvilo med njima pa lahko prehaja. Zato je potrebno take pnevmatike shranjevati tako, da se med seboj dotikajo le površine iste barve, da ne pride do neljubega in neestetskega razbarvanja.

Če se je med skladiščenjem vaša pnevmatika poškodovala, se obrnite na naše mojstre v delavnicah TipStop. 

Deformirana pnevmatika. Kaj pa zdaj?

Izravnanje pnevmatike po slabem skladiščenju se da običajno popraviti z ogrevanjem gume. Toda, če je taka poškodba posledica predolgega skladiščenja brez rotacije, je lahko škoda nepopravljiva. Take pnevmatike ne nameščajte na vozilo in jo raje nadomestite z novo. Vsekakor se pri taki težavi posvetujete s strokovnjakom v vulkanizerski ali servisni delavnici TipStop, kjer vam lahko odvzamejo vse skrbi v povezavi s pnevmatikami.

Skladiščenje v servisnih delavnicah TipStop

Pravilno shranjevanje pnevmatik je ključno, če želimo, da bodo ostale v vrhunski formi. Za vse, ki takšnega prostora nimate, je tu hotel za pnevmatike v servisnih delavnicah TipStop, kjer vaše pnevmatike shranimo pravilno in kvalitetno, kot opisano zgoraj, tako hranjene pnevmatike pa bodo v novi sezoni tako dobre kot nove.

Naši TipStop strokovnjaki vam pnevmatike profesionalno in hitro zamenjajo. Pri tem jih natančno označijo, da jih v prihodnjem letu ponovno namestijo in zamenjajo prednje z zadnjimi, kot je priporočeno, da se bolj enakomerno obrabljajo. Pnevmatike so v hotelu za pnevmatike shranjene v optimalnih pogojih, zato jih lahko pri nas pustite popolnoma brez skrbi.  

S celotno uslugo od naročanja najboljših pnevmatik, preko njihove namestitve in hrambe skrbimo za to, da prihranite svoj dragoceni čas in denar, saj vam ponujamo še vrsto ugodnosti:

  • brezplačno zavarovanje za pnevmatike,
  • nakup na obroke za imetnike Petrol plačilne kartice,
  • dostavo na več kot 300 bencinskih servisov,
  • 20 € ob premontaži pnevmatik Nokian,
  • Nokian garancijo zadovoljstva,
  • kvalitetne pnevmatike slovenskih dobaviteljev.
* * *

Klepet

Pomoč in svetovanje

Klepet s svetovalcem

Pomoč in svetovanje

Zavedamo se, da je hiter in neposreden dostop do želenih informacij ključnega pomena. Prijazni in strokovno podkovani operaterji vam bodo z veseljem pomagali.

Klic

Brezplačna telefonska številka:

080 22 66

eShop brezplačna telefonska številka:

080 22 13

Klici iz tujine:

+386 14 71 45 90

Klici za pravne osebe:

+386 1 58 63 535

Elektronska pošta

Splošne informacije in podpora:

podpora.strankam@petrol.si

Spletna trgovina eShop:

eshop@petrol.si

Za podjetja:

poslovne.resitve@petrol.si

Facebook sporočilo
Povej Petrolu

Pošljite sporočilo preko našega orodja Povej Petrolu.