Znanje in podpora

Čaj na poti: osvežitev in poživitev v vseh letnih časih

Čaj je okusen, aromatičen prevretek ali poparek, ki si ga pripravimo s prelitjem različnih vrst listov ali popkov grmovnic čajevca ali sadja, lahko tudi z dodatki različnih zelišč in začimb ali pa brez. Ta aromatična, naravna, brezalkoholna pijača se prileže v vseh letnih časih in ob vsaki priložnosti. Čaj lahko pijemo topel, da nas prijetno pogreje, ali pa hladen, da nas prijetno osveži.

Čaj je pijača iz povsem naravnih sestavin, je praktično brez kalorij, spodbuja metabolizem, je prijetnega okusa in poceni, ob vsem tem pa na človeški organizem deluje tudi kot poživilo.

Po vsem svetu tako čaj priporočajo kot najbolj zdrav napitek za osvežitev, poživitev (namesto jutranje kave) in celo za hujšanje, zaradi neštetih pozitivnih učinkov na zdravje pa se zlahka postavi ob bok navadni pitni vodi.

čaj na poti

Ali ste vedeli, da čaj ni odlična izbira samo v zimskem času, da se z njim prijetno ogrejemo, ampak tudi poleti, da se z njim borimo proti dehidraciji. Tople napitke lahko organizem namreč bistveno hitreje vsrka kakor hladne.

Kultura pitja čaja

Zagotovo vam je poznana Britanska kultura pitja čaja, ki se na Otoku ohranja še danes. Srebanje črnega čaja ob petih popoldne, s kocko sladkorja in kančkom mleka, je pri njih iz tradicije preraslo v del urbane kulture. Posebnost tega obreda je, da se v skodelico najprej natoči mleko in šele potem čaj. Ob čaju Otočani obvezno postrežejo tudi različne slane ali sladke prigrizke.

Zagotovo pa Britanci niso edini, ki uživajo v pitju teinskega poparka. Pitje črnega indijskega čaja je del kulture tudi v Indiji, deželi, ki velja za največjo proizvajalko čaja na svetu. Zanimivo je, da v Indiji, za razliko od otočanov, ljubitelji te pijače čaj pijejo povsod: na ulicah, v lokalih, pa tudi kar na poti, na primer na vlaku. Kultura pitja čaja je zelo razvita tudi na daljnem vzhodu: na Japonskem svojo tradicionalno pripravo čaja imenujejo čado. Čado vsebuje štiri temeljna načela standardnega čajnega obreda, ki združuje harmonijo (wa), spoštovanje (kei), čistost (sei) in spokojnost (jaku). Takšen čajni obred je obenem tudi posebna duhovna izkušnja. Na Kitajskem, na primer, pa vam čaj postrežejo kot osvežitev pred obrokom ali po njem, za boljšo prebavo. V Rusiji je tradicionalno priljubljen črni čaj z mlekom, posebnost dežele pa je specialen čajni vrč imenovan samovar, v katerem pripravljen čaj ostane vroč tudi po več ur.

Vrste čaja

Poimenovanje čaj v osnovi izvira iz kitajske besede cha. Kitajska je znana kot domovina čaja, v določenih pokrajinah pa se besedica cha izgovarja kot t'e, zato se je poimenovanje le tega preneslo tudi v druge jezike: angleščino (tea), nemščino (tee), italijanščino (te' ) ... Za čaj, ki ga pripravimo iz listov čajevca se uporablja ime pravi čaj, poznamo pa še druge vrste čajev, kot so sadni ali zeliščni čaji (kamilični, šipkov, sadni in številni drugi). Tudi v Sloveniji postaja poseganje po čaju vse bolj priljubljeno, tako v smislu prijetnega druženja ob skodelici čaja, kot za trenutke, ko si lahko vzamemo nekaj časa zase.

Načini priprave čaja

Za pripravo čaja je ključnega pomena dosledno upoštevanje časa. Pravi poznavalci čajev se zato pri pripravi čajev dosledno držijo navodil proizvajalca. Način priprave dobrega čaja je namreč odvisen od izbrane vrste čaja: pravi ali zeleni čaj lahko namakamo v vreli vodi le dve do tri minute, če ga pustimo dlje, pa ima pijača grenak oziroma trpek priokus. Sadne ali zeliščne čaje lahko namakamo tudi dlje, saj to na kakovost in aromo ne bo imelo negativnega vpliva. Pri izbiri čaja velja, da je čaj v filter vrečkah manj kakovosten od čajnih lističev, njegova velika prednost pa je predvsem preprostost priprave.

Čaj namesto jutranje kave

Danes je pitje čaja vsesplošno zelo razširjeno, po vsem svetu, in seveda tudi pri nas. Zavedamo se, da ima ta aromatična naravna pijača številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje, hkrati pa tudi prijetno poživlja in zmanjšuje utrujenost, v primerjavi s pravo kavo pa nima zdravju škodljivih učinkovin. Namesto jutranje kave si tako lahko brezskrbno in brez slabe vesti privoščite skodelico pravega čaja in tudi telo vam bo za takšno izbiro zagotovo hvaležno!

Privoščite si skodelico čaja na poti!

Vsi tisti, ki ste veliko na poti, si odslej lahko izbrano različico čaja privoščite kar spotoma. Na Petrolovih bencinskih servisih vam v okviru ponudbe Fresh zagotavljamo ponudbo štirih vrst kakovostnih čajev:

  • črni čaj English breakfast,
  • zeleni čaj s poprovo meto,
  • rdeči čaj z vaniljo in breskvijo ali
  • sadni čaj iz osvežilnega jagodičevja.

Vsak čajni napitek je sveže pripravljen posebej za vas z vročo vodo iz kavnega avtomata Kava na poti. Namesto filter vrečke čaj pripravite iz posebne inovativne vrečke, ki jo lahko hkrati uporabite tudi kot žličko za premešanje napitka. Vrečka je posebej zasnovana tako, da čaj v njej ohrani svoj naraven okus, obenem pa omogoča praktično doziranje in poskrbi, da si pripravite čaj brez namakanja filter vrečke in brez kapljanja. Čaj si lahko nalijete v praktičen lonček s pokrovčkom in ga srebate kar po poti. Hitro, praktično in nadvse preprosto!

* * *