Znanje in podpora

Blagodejni učinki čaja

Kako pogosto pijete čaj? Če vam zaupamo vse blagodejne učinke, ki jih pitje čaja prinaša, bo skodelica te poživljajoče pijače kaj hitro postala veliko več, kot zgolj vaš najljubši jutranji obred.   

Ste vedeli, da ki ima pitje čaja tudi veliko zdravilnih lastnosti?  Če vprašajte svoje babice in dedke kako so včasih lajšali zdravstvene težave, vam bodo skoraj zagotovo ogovorili, da z raznoraznimi zeliščnimi poparki. S čajem so blažili tegobe, kot so zobobol, razdražen želodec ali nemirnost.  

Čaj tako ni le pijača, ki nas osveži in poživi, ampak tudi napitek, ki pripomore k boljšemu počutju. Že tisočletja mu pripisujemo številne blagodejne vplive na telo, kar potrjujejo tudi številne raziskave. Čaj pijte, če želite ostati zdravi in čili, z njim blažite zdravstvene tegobe, pomaga pa tudi pri hidraciji.  

Vas zanima kako na vaše počutje vplivajo različne vrste čaja? 

Zeliščni poparki 

Pitje metinega čaja pomaga blažiti simptome prehlada, pomirja pa tudi želodec in pomaga pri prebavnih motnjah. Če ste nemirni, razdraženi ali imate težave z anksioznostjo si privoščite metin poparek – pomiril vas bo. Sprošča in pomirja pa tudi kamilični čaj  

  • Meta pomaga zdraviti prehlad, pomirja želodec in pomaga pri prebavnih težavah. Meta pomirja, zato pijte metin čaj, če ste nemirni, razdraženi ali imate težave z anksioznostjo.  
  • Materina dušica in trpotec pomagata pri infekciji dihalnih poti in lajšata izkašljevanje.  
  • Kamilica sprošča in pomirja. Pomaga pri prehladu, ublaži zobobol in pomirja razdražen želodec.  
  • Lipa sprošča, pri prehladu pa ublaži draženje grla.  

Čaj iz materine dušice in trpotca blaži simptome infekcije dihalnih poti ter lajša izkašljevanje.  

Pravi čaji 

Med prave čaje spadajo zeleni, beli, črni in rdeči čaji. Pravi čaji vsebujejo zelo veliko antioksidantov in ščitijo pred mnogimi boleznimi modernega časa. Pitje pravih čajev tudi zmanjšuje možnost nastanka rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja, pomaga pa tudi pri hitrejši regeneraciji celic.  

  • Zeleni čaj pomaga blažiti razna vnetja in hormonske težave. Pospešuje presnovo in uravnava nivo sladkorja v krvi. Zmanjšuje tudi tveganje za možgansko kap in razvoj Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.
  • Za beli čaj je značilno, da ima najmočnejše protirakave lastnosti. Znižuje krvni tlak in nivo holesterola v krvi ter krepi imunski sistem, saj ima antibakterijske in antivirusne lastnosti.  
  • Črni čaj pomaga pri zobobolu in povečuje zmožnost koncentracije. Blagodejno vpliva na pljuča, zmanjšuje tveganje za možgansko kap in znižuje nivo holesterola v krvi. Črni čaj znižuje tudi krvni tlak in uravnava sladkor v krvi, pomaga pri zaščiti zob in kosti in pomaga pri sproščanju. 
  • Rdeči čaj je znan po tem, da znižuje nivo holesterola v krvi. Ker pospešuje prebavo in pomaga pri razgradnji maščob, naj bi bil v pomoč tudi pri zmanjševanju telesne teže . 

Že veste, katera bo vaša naslednja izbira? Bo to poživljajoč zeliščni poparek ali pravi zeleni ali beli čaj? S katerim čajem boste torej napolnili naslednjo skodelico?  

Pravi čaji upočasnjujejo staranje. Pijte jih tudi, če se borite z odvečnimi kilogrami, saj pomagajo pri hujšanju.  

* * *