Znanje in podpora

Toplozračni kamini

Toplozračni kamini segrevajo zrak, ki se po prezračevalnih ceveh lahko napelje še v druge prostore. Toplozračni kamin omogoča poceni ogrevanje na pelete ali drva.

Toplozračni kamini

Če ste se odločili, da boste dom ogrevali s kaminom, pa še ne veste, za kakšno različico bi se odločili, si lahko za začetek preberete nekaj o prednostih, ki jih uporabniku ponuja toplozračni kamin. Sicer pa je najbolje, da se pogovorite s Petrolovim energetskim svetovalcem, ki vam bo svetoval najprimernejšo obliko ogrevanja glede na značilnosti vašega doma. Tako se boste učinkovito ogrevali za čim ugodnejšo ceno. Ker so toplozračni kamini vedno bolj priljubljeni, preberite tudi nekaj informacij o njih.

Kako deluje toplozračni kamin

Vsi kamini imajo skupno lastnost, da stojijo v bivalnem prostoru in ne v kurilnici ali kleti. Toplozračni kamini segrevajo zrak, ki ga nato s pomočjo ventilatorjev pošiljajo po ceveh tudi v druge prostore. Velika prednost, ki jo nudijo toplozračni kamini in večinoma razlog, da se zanj sploh odločimo, je zagotovo prijetno prasketanje ognja v bivalnem prostoru. Poleg tega v primerjavi z nekaterimi drugimi sistemi toplozračni kamin izjemno hitro segreje prosto, v katerem se nahaja, lahko ga pa uporabimo tudi za ogrevanje drugih prostorov. Ko ogenj v kaminu ugasne, se ohladi v relativno kratkem času. Za razliko od toplovodnih kaminov pa toplozračni niso najbolj primerni za talno ogrevanje.

Toplozračni kamini na drva in pelete

Tako kot pri toplovodnih kaminih lahko tudi za vaš toplozračni kamin uporabljate drva ali pelete. Drva seveda še dodajo pridih povezanosti z naravo, peleti pa so bistveno bolj praktični. Prednost je tudi v tem, da je les naraven material in obnovljiv vir energije, zato z njegovo uporabo ne povzročamo škode okolju. Enako velja za izpuste pri izgorevanju, ki so veliko manjši kot pri nekaterih drugih energentih, predvsem pri uporabi kurilnega olja. Za razliko od klasičnih kaminov, ki so sicer ustvarili pridih domačnosti in topline, a so ogrevali le en prostor, lahko toplozračni kamini ogrevajo več prostorov v hiši.

* * *