Znanje in podpora

Kamini

Kamini dom napolnijo s posebno toplino, ki je ne more nuditi noben drug sistem ogrevanja. Sodobni toplozračni in toplovodni kamini so poleg tega še varčni in praktični.

Toplovodni in toplozračni kamini

Ne glede na to, kakšne so vaše preference v zvezi z ogrevanjem doma, ko se začnejo mrzli jesenski dnevi in se zima nezadržno približuje, je prasketanje ognja v kaminu in prijetno vzdušje, ki ga to ustvari, podoba idealnega prostora. Kamini namreč dom vedno napolnijo s posebno toplino, ki jo lahko ustvari le ogenj. V njem je nekaj tako prvinskega in čudovitega! Toplozračni ali toplovodni kamini temu starodavnemu načinu ogrevanja dodajo sodobno tehnologijo. Tako imate lahko v vašem domu idealno kombinacijo prvinske narave in obnovljivih virov energije ter sodobnega načina ogrevanja bivalnih površin z minimalnimi stroški.

Varčni in praktični kamini

Prav nobena oblika sodobnega ogrevanja ne more ustvariti takšnega vzdušja kot kamini. Obenem pa se je treba zavedati, da so odprti kamini, ki segrevajo en sam prostor, danes že nekoliko zastareli, saj imajo velike toplotne izgube. A z razvojem sodobne tehnologije in načinov ogrevanja imamo možnost združiti prasketanje ognja v mrzlih zimskih večerih, plamenov, v katere bi zrli brez konca, in odličen izkoristek, ki omogoča, da s toplovodnimi ali toplozračnimi kamini ogrevamo več prostorov. Novejši kamini so praktični in varčni obenem. Z ustrezno napeljavo, katere projektiranje in izdelavo prepustite strokovnjaku, boste lahko z malo stroški vso zimo ogrevali celo stanovanje.

Načrtovanje kamina

Idealno je,da mesto, kamor boste postavili kamin, izberete že pri sami gradnji objekta, tako se boste namreč izognili morebitnim težavam. Čeprav kamini niso problematični v smislu, da bi jih postavili na povsem napačno mesto, pa so ta lahko bolj ali manj primerna. Če se odločimo za toplovodni ali toplozračni kamin, s katerim bomo ogrevali več prostorov, ga je smiselno postaviti tja, od koder bo najlažje in najbolj primerno napeljati tudi ostale elemente sistema. Upoštevati moramo tudi primernost dimnika. Drugih omejitev pa pravzaprav ni in poleg cenovne ugodnosti takšnega ogrevanja ter uporabe obnovljivega vira energije, ki manj onesnažuje okolje, je ravno praktičnost tista, ki prepriča mnoge. Na prvem mestu pa je seveda še vedno čudovito vzdušje, ki ga ustvarjajo kamini.

* * *