Toplotna črpalka delovanje

 

Toplotna črpalka – delovanje takšne črpalke izkorišča temperaturo vode, zraka ali zemlje. Toplotna črpalka ustreza kriterijem za subvencijo, ki jo nudi Eko sklad.Toplotna črpalka Termotehnika

 

Toplotna črpalka – delovanje

Eden najbolj ekoloških in najsodobnejših sistemov za ogrevanje stavbe in sanitarne vode je toplotna črpalka. Delovanje takšnih sistemov je zasnovano na zelo preprostem principu, a je izjemno učinkovito. Kot energetski vir lahko izkoriščajo površinsko ali talno vodo, zemeljsko toploto, energijo sonca ali zunanjega zraka, odvisno od danih razmer oziroma želja lastnika. Takšna tehnologija je na razpolago že vrsto let, vendar je toplotna črpalka dandanes precej bolj izpopolnjena, učinkovita. Ogrevalna naprava spada med tehnologije, ki uporabljajo obnovljive vire energije, zato lahko pri investiranju zaprosite za nepovratna sredstva, ki vsako leto razpisuje Eko sklad.

Preprosto in učinkovito delovanje toplotne črpalke

Preprosto povedano, delovanje toplotne črpalke je ravno nasprotno delovanju hladilnika. Sestavljena je iz treh delov, uparjalnik jemlje toploto iz okolice, hladilno sredstvo pa se v njem uplini. V kompresorju se ta para stisne, s čimer se povišata tlak in temperatura. Naslednji element je kondenzator, kjer se para kondenzira in odda toploto. Toplotna črpalka vsebuje tudi dušilnik, v katerem se tlak zniža, hladilno sredstvo pa se razširi in usmeri nazaj v uparjalnik. Okolico lahko predstavlja voda, zrak ali zemlja, odvisno od tega, katero možnost izberete. Za maksimalno učinkovitost sistema je bistvena dobra izolacija hiše, ki preprečuje toplotne izgube. Obstaja pa še ena praktična prednost, ki jo nudi toplotna črpalka – delovanje ne zahteva energenta, ki bi ga bilo treba skladiščiti, zato prihranite tudi veliko prostora.

Eko sklad in obnovljivi viri energije

Republika Slovenija vsako leto ponudi nepovratna denarna sredstva tistim, ki so se odločili investirati v obnovljive vire energije. Med primerne sisteme spada tudi toplotna črpalka, delovanje namreč temelji na naravni in obnovljivi energiji, pridobljeni iz vode, zraka ali zemlje. Glede na to, da temperatura teh medijev ni omejena in ni strahu, da bi jo preveč izčrpali, je takšno ogrevanje idealno za subvencijo, ki jo nudi Eko sklad. Pri tem je tudi pomembno, da tovrstno ogrevanje objekta ali sanitarne vode ne onesnažuje okolja in je izjemno praktično.

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.