Klimatske naprave za hlajenje in ogrevanje doma

Vse več lastnikov domov se odloča, da v svoja stanovanja in hiše namestijo klimatsko napravo, ki zagotavlja prijetno atmosfero doma v vseh letnih časih. Toda z odločitvijo za nakup hišne klimatske naprave se vaše raziskovanje v resnici šele začne. Katero klimo boste izbrali, je v prvi vrsti odvisno od vaših želja in potreb vašega bivanja. Odgovoriti si morate na nekatera ključna vprašanja: kakšne in kako velike prostore boste ohlajali, ali boste s klimatsko napravo tudi ogrevali, koliko prostora imate na voljo za namestitev klimatske naprave, ne nazadnje pa tudi to koliko denarja ste pripravljeni investirati v novo klimatsko napravo, njeno montažo in redno vzdrževanje. Klimatizacija bivalnih prostorov danes ni več luksuz, pač pa vse bolj nujna potreba, saj poletne temperature zaradi globalnega segrevanja ozračja iz leta v naraščajo, obenem pa nam klimatska naprava lahko predstavlja ugodno rešitev za prehodna obdobja pred ali po kurilni sezoni oziroma celo za ogrevanje posameznih bivalnih prostorov pozimi, saj so stroški električne energije v primerjavi z drugimi energenti zanemarljivi.

Nakup klime je brez dvoma odločitev, ki je ne boste obžalovali

V zadnjih letih se je zaradi klimatskih sprememb in pojavov zelo visokih poletnih temperatur nasploh močno povečalo tudi povpraševanje po klimatskih napravah pri nas. Cene klimatskih naprav so leto za letom bolj dostopne, zato se vse več ljudi odloča za montažo klimatske naprave za hlajenje ali ogrevanje v svojih bivalnih, pa tudi v delovnih prostorih

Vrste klimatskih naprav

Na slovenskem trgu so vam na voljo različne vrste sodobnih klimatskih naprav, ki vam zagotavljajo konstantno temperaturno udobje v vaših bivalnih prostorih, pa naj bo to s hlajenjem, razvlaževanjem ali ogrevanjem. Vrhunske hišne klimatske naprave odlikujejo sodobne tehnologije, ki pomenijo uporabniku prijazno upravljanje in enostavno vzdrževanje. Vse to lahko danes dobite že po zelo dostopnih cenah. Ker pa je klimatizacija prostorov brez dvoma še vedno večja investicija, pa vam je pri večini ponudnikov omogočen nakup klime na obroke.

Na kaj morate biti še pozorni pri izbiri klimatske naprave

Poleg premišljeno izbrane lokacije, kjer bo klima nameščena, morate izbrati tudi ustrezno velikost klimatske naprave: če bo klima premajhna, potem z njo ne bomo dosegli želenega temperaturnega udobja, v kolikor pa bo prevelika, pa se lahko zgodi, da bo poraba energije za njeno delovanje bistveno večja kot bi bilo potrebno.

Prenosna klima je praktična rešitev

Če še niste povsem prepričani ali je klima prava izbira za vas, se lahko za začetek odločite tudi za nakup nekoliko bolj preproste prenosne klime. Te naprave imenujemo tudi mobilne klime, saj omogočajo, da jih zlahka poljubno premeščate tudi iz prostora v prostor. Posebno pametna izbira so tudi za uporabo v vikendih in počitniških prikolicah, kjer montaža kompleksnejših klimatskih naprav ni mogoča. Takšna preprosta sobna klima je sicer nekoliko manj zmogljiva, zato je primerna le za manjše prostore, ki se relativno hitro ohladijo, vendar pa jo odlikuje takojšnji priklop, brez stroškov montaže. Kondenzacijska prenosna klima je naprava, ki ima vgrajeno cev za odvajanje vročega zraka. Cev se običajno napelje skozi okno, ali pa skozi izvrtino v zidu ali steklu, na prosto. Prenosna klimatska naprava se, tako kot klasična klima, lahko uporablja tudi za gretje. Tako kot klasična klima, je lahko tudi prenosna klima inverter, torej opremljena z inverterskim sistemom delovanja, ki zagotavlja najboljše možno delovanje kompresorja. Večina sodobnih modelov prenosnih klim je opremljenih tudi z avtomatskim načinom delovanja, z daljinskim upravljalnikom in številnimi drugimi dodatnimi funkcijami, kot je na primer funkcija samodejnega izklopa.

Klima za hišo

Za klimatizacijo (hlajenje ali ogrevanje) cele hiše je običajno potrebna ena zunanja in ena ali več notranjih enot klimatske naprave. Pravilna izbira lokacije za namestitev je pri montaži klime ključnega pomena, saj bo le pravilno postavljena klimatska naprava zagotavljala želeno temperaturo v prostoru ali več prostorih. V hišah je sicer hlajenje celotnega nadstropja z eno klimatsko napravo v smislu začetne investicije sicer cenejše, vendar največkrat s tem največkrat ne dosežemo idealnega temperaturnega udobja. Kadar klimo montiramo na hodniku v zgornjem nadstropje hiše, je rezultat premrzel hodnik in premalo ohlajene sobe, oziroma obratno, kadar prostore s klimo ogrevamo. Pozitivna stran takšne montaže pa je, da hladen oziroma topel zrak uhaja tudi v spodnje nadstropje, zato lahko delno ohladimo ali ogrejemo še spodnji prostor, v kolikor ta ni ločen z vrati. Vedeti pa morate, da boste najboljši rezultat pri hlajenju prostorov dosegli z vgradnjo klimatske naprave v tisti prostor, ki je najbolj izpostavljen soncu in vročini. Če boste uspešno ohladili takšen prostor, bo brez dvoma tudi bivanje v drugih prostorih veliko prijetnejše.

Samostoječa klima

Prostostoječa klima oziroma konzolna klimatska naprava je zmogljiva in učinkovita, izjemno tanka, lahka in elegantne oblike, obenem pa izredno funkcionalna, saj se ponaša z minimalno količino nabiranja prahu v prostoru in v sami enoti, hkrati pa omogoča tudi bistveno lažje čiščenje. Odlikuje jo tudi izredno tiho delovanje, upravljanje pa je poenostavljeno z zaslonom na dotik.

Stropna klimatska naprava

Prednost stropne klime je predvsem v racionalni izrabi prostora, saj je enoto klime mogoče namestiti namesto ene standardne stropne plošče, zato posebna zidarska dela niso potrebna. Hitrost ventilatorja je mogoče prilagoditi glede na višino stropa, kaseta pa je uporabniško prilagodljiva. Funkcija z dodatnim senzorjem gibanja nudi dodatno pametno rešitev za varčevanje z energijo in zmanjšanje stroškov, ter zagotavlja optimalen pretok zraka in samodejno regulacijo, ko uporabnikov ni več v bližini. S to različico klimatske naprave prihranite tudi pri stroških montaže, še posebno primerna izbira pa je za poslovne uporabnike, ker je njeno delovanje na večje razdalje učinkovitejše tudi v velikih prostorih.

Stenska klimatska naprava

Najbolj klasična različica klima naprav so še vedno stenske klimatske naprave, ki so namenjene tako hlajenju kot ogrevanju. Uporabljajo se za stanovanjske in pisarniške površine. Gre za zaprt deljeni (ang. split) sistem, ki je sestavljen iz zunanje in notranje enote. Tak tip klimatske naprave je najbolj ekonomičen in omogoča visok razpon moči ter bogato izbiro številnih dodatkov. Odločite se lahko tudi za več notranjih enot, ki jih je mogoče priklopiti na eno zunanjo enoto in tako zagotoviti optimalno pokritost po celotni površini objekta in v več nadstropjih.

Talna klima

Talna klima je rešitev za vse tiste prostore, kjer zaradi omejitev montaža stenske klime ni izvedljiva. Talne klimatske naprave imajo še eno prednost: odlično se obnesejo pri ogrevanju prostorov. Slednje pomeni, da so visoko funkcionalne in izredno uporabne skozi vse leto.

Inverterska klima

Tradicionalne klimatske naprave delujejo po principu, da kompresor ves čas ogrevanja deluje pri polni moči, vse dokler ne doseže želene temperatura. Ko je ta temperatura dosežena, se kompresor ustavi. Inverterska klima za razliko od klasične klimatske naprave spreminja in uravnava hitrost delovanja kompresorja glede na nastavljeno temperaturo. Tako lahko kompresor deluje pri manjših obratih in s tem prihrani moč in energijo. Inverterske klime so sicer dražje za izdelavo, vendar pa lahko pri svojem delovanju zmanjšajo porabo električne energije tudi do 30 %, in podaljšajo življenjsko dobo same klima naprave.

Klimatske naprave z Wi-fi upravljanjem

Klimatske naprave, ki so povezane z upravljalniki Wi-Fi, so v zadnjem času na voljo že po zelo dostopnih cenah. Njihova največja prednost je vsekakor enostavnost uporabe, saj je upravljanje klimatske naprave mogoče s pametnim telefonom, kar nam omogoča maksimalno prilagodljivost delovanja, odvisno od vremena, zunanje temperature, naše lokacije, časa odhoda in prihoda domov. S tem zagotovimo najvišje možno temperaturno udobje, obenem pa se na ta način dosegajo tudi izjemni izkoristke energije, vse večji pa je poudarek tudi na ekologiji. Pogoje delovanja tako določamo sami, zlahka jih kar jih sproti spreminjamo ali dodajamo. V številnih serijah sodobnih klimatskih naprav za hiše je že standardno vgrajen daljinski nadzor v oblaku, ki se poveže prek hišnega omrežja Wi-Fi, zato lahko s pomočjo pametnega telefona kadarkoli in od koder koli dostopate do klimatske naprave, nastavljate način in čas delovanja, temperaturo, kakovost zraka in drugo.

Klima brez zunanje enote

Klimatske naprave brez zunanje enote se montirajo predvsem takrat, kadar zunanje enote ni mogoče namestiti. Te naprave namreč za hlajenje kondenzatorja uporabljajo zunanji zrak. Za delovanje je potrebno skozi zid izvrtati dve odprtini (premera cca 160 mm) in naprava že lahko deluje.

Klima za klet

Posebne kletne hladilne naprave so posebej razvite (prilagojene) in serijsko izdelane za direktno hlajenje kletnih prostorov. Pri normalnih pogojih tako omogočajo znižanje temperature za cca 10 °C. Če je v prostoru 22 °C, ga zlahka ohladijo na 12 °C. Ker pa so kletni prostori običajno večjih dimenzij, so kletne klime namenjene za vgradnjo v prostore, velike od 20 do 200 m3 in več.

Montaža in vzdrževanje klimatskih naprav

Montaža klime mora biti izvedena strokovno in premišljeno. Zunanjo enoto navadno namestimo na izbrani nosilec za klimatsko napravo, ki naj bo podložen s kakovostnimi proti-vibracijskimi podložki. Ker zunanja enota med delovanjem poleg vibracij oddaja tudi določene zvoke, za postavitev vedno izberite lokacijo, ki za vas in vaše bližnje ne bo moteča. Notranjo enoto je vselej potrebno namestiti najmanj 15 cm od stropa, tako da montaža omogoča naravno gibanje zraka. Lokacije blizu virov toplote niso primerne, ker bo klima vase posrkala zrak iz neposredne okolice in ga razpihala po celotnem prostoru. Poleg strokovne montaže, tudi pravilno delovanje klimatske naprave močno zmanjša obrabo naprave in zniža porabo elektrike, zato je redno servisiranje ključno za pravilno delovanje in daljšo življenjsko dobo. Ne pozabite še na dosledno čiščenje klime, ter redne letne preglede: preverjanje tesnjenja in polnjenje klimatske naprave s plinom bo zagotovilo optimalno učinkovitost klimatske naprave ter vaše maksimalno stroškovno in temperaturno udobje.

Delovanje klimatske naprave

Klimatska naprava zagotavlja zdravju prijazno in predvsem udobno uravnavanje temperature prostorov skozi vse leto: omogoča poljubno hlajenje in ogrevanje, zagotavlja tudi ioniziranje (osveževanje), filtriranje in zračenje ter uravnavanje vlage v prostoru. Naprava deluje tako, da iz notranjosti izsesa segreti zrak in ga usmeri na prosto. Kadar prostor ogrevamo, se seveda proces obrne. Zunanja enota klimatske naprave toploto izmenjuje z okoliškim zrakom, notranja enota pa neposredno ali posredno klimatizira prostor, tako da toploto izmenjuje z zrakom v prostoru. Posamezni deli sistema (zunanja in ena ali več notranjih enot) so preko bakrene inštalacije, po kateri potuje hladilno sredstvo, povezani v zaprti sistem, ki mu pravimo hladilni krog. Vsaka klima naprava ima 3 glavne dele, ključne za njeno delovanje: kompresor za klimo, kondenzator klime in izparilnik.

Priporočene blagovne znamke klimatskih naprav

Razlike med različnimi blagovnimi znamkami klimatskih naprav so predvsem v garancijskih pogojih in garancijski dobi, vzdrževanju in servisiranju ter v zagotavljanju vseh rezervnih delov. Dejstvo je, da so življenjske dobe pri boljših blagovnih znamkah tudi do trikrat daljše. Za montažo boste odšteli približno enako, zato zlahka izračunamo, da se bo na dolgi rok nakup klimatske naprave priznane blagovne znamke izkazal tudi kot cenejši.

Med priznane blagovne znamke, ki so ponudniki kakovostnih klimatskih naprav, se zagotovo uvrščajo: klimatske naprave Mitsubishi, klimatske naprave Electrolux, klimatske naprave Daikin, Hitachi klimatske naprave, Coolwex klime in brez dvoma tudi klimatske naprave Panasonic.

Petrol ponudba klimatskih naprav

Tudi na Petrolu vam ponujamo bogato izbiro kakovostnih klimatskih naprav priznanih blagovnih znamk po še posebno ugodnih akcijskih cenah. Z nakupom izbrane klima naprave pri Petrolu lahko prihranite tudi več 100 €! Za imetnike Petrol klub plačilne kartice nudimo nakup klimatske naprave tudi na obroke. Če se odločite za nakup z montažo pa boste fizične osebe obdavčene po nižji, 9,5 % davčni stopnji. Investicija pri nas vas nagrajuje z občutnimi prihranki! Za udobno hladen ali prijetno topel dom se obrnite na Petrol, ki vam poleg bogate ponudbe energetskih rešitev nudi tudi svetovanje, dostavo, montažo, zagon in garancijo izbrane rešitve. Za svoj dom pa lahko še dodatno poskrbite z akcijskimi cenami Petrol Elektrike.

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.