3-fazni kontaktor

3-fazni inštalacijski kontaktor je varovalni element razdelilne omarice, ki se uporablja za avtomatsko upravljanje električnih naprav in inštalacij.

Preverite ostale naprave

3-fazni kontaktor je sestavni del razdelilne omarice

Gre za neke vrste stikalo, ki s pomočjo elektromagneta vklaplja, prevaja in izklaplja električni tok, in tako poskrbi da bodo pametne naprave v vašem domu nemoteno in brezhibno delovale. Tovrstni elektromagnetni kontaktor ima samo en mirovni položaj, ki pa ga ne uporabljate ročno ampak se ga vklaplja daljinsko.

Če boste 3-fazni kontaktor uporabili v kombinaciji s pametnim merilnikom za DIN letev, boste seznanjeni tudi z porabo električne energije. Povezava med obema pa običajno poteka preko optičnega komunikacijskega vhoda.

S 3-faznim kontaktorjem lahko avtomatsko krmilite 3-fazno elektroinštalacijo

Inštalacijski kontaktorji, na glede na to ali gre za 3- ali 1- fazne, imajo številne možnosti uporabe. Med najbolj pomembnimi je ta, da lahko z njimi avtomatsko krmilite številne pametne naprave in inštalacije v pametnih hišah, kot tudi pisarnah, trgovinah ali drugih poslovnih objektih. Primerni so predvsem za razsvetljavo, toplotne črpalke, klimatske naprave in podobno.

Kot smo že zapisali, boste v pametnih hišah 3-fazni kontaktor našli v električnih razdelilnih omaricah. Preko njega gredo vsi ukazi do pametnih naprav s tremi fazami, kot so na primer bojler, pečica, toplotne črpalke ali večji delovni stroji. Poleg naprav pa boste s pomočjo 3-faznega kontaktorja avtomatsko upravljali tudi posamezno fazo 3-fazne električne inštalacije do 32 A.

3-fazni kontaktor ščiti pametne naprave in inštalacije pred obremenitvami

3-fazni kontaktor pa nima zgolj naloge avtomatskega krmiljenja, ampak ima tudi varovalni funkcijo.

3-fazni kontaktor, v kombinaciji z varovalkami, ščiti vaše pametne naprave in inštalacije pred morebitnimi preobremenitvami. Na ta način 3-fazni kontaktor izklopi električni tok do naprave in prepreči njeno pregretje, večjo materialno škodo ali celo uničenje. V pametnih hišah, ki so opremljene s številnimi pametnimi napravami, aparati, moduli in krmilniki, je tako 3-fazni kontaktor obvezen del pametnih inštalacij.
Klub temu, da gre za preprost in zanesljiv aparat, ki ima visoko mehansko vzdržljivost, pa je potrebno biti že pri napeljavi pametnih inštalacij v hiši pozoren na to, da ne preobremenite določene faze elektroinštalacije.

Namestitev 3-faznega kontaktorja prepustite strokovnjakom

Podobno kot vse druge pametne inštalacije v hiši, namestitev 3-faznega kontaktorja prepustite za to usposobljenim strokovnjakom. Gre za opravilo, ki se ga enostavno ne more in tudi ne sme lotiti vsakdo. Velikokrat se je že zgodilo da je zaradi napak v električnih napeljavah prišlo do požara, zato previdnost tudi v tem primeru nikoli ni odveč. 3-fazni kontaktor se namesti v razdelilno omarico. Privijači se ga z ustreznimi vijaki na DIN letev v širini 35 mm, ki se prav tako nahaja v vsaki razdelilni omarici.

Preverite ostale naprave