UJEMITE MOČ SONCA

Petrol sončna elektrarna je okolju prijazna energetska rešitev, ki vam prinaša izjemne prihranke pri električni energiji.

 

PETROL SONČNA ELEKTRARNA

Električna energija za vašo toplotno črpalko, klimatsko napravo, hladilnik, pralni stroj in celo avto je lahko brezplačna! S Petrol sončno elektrarno boste pridobili lasten vir brezplačne energije s predvideno življenjsko dobo 30 let. Projekt izvedemo na ključ, za vas uredimo vso potrebno dokumentacijo in vam nudimo financiranje brez pologa in brez obresti do sedem let. Za sončno elektrarno lahko pridobite tudi nepovratne finančne spodbude Eko sklada. V obdobju Petrol financiranja vam zagotovimo zavarovanje, nadzor nad delovanjem sistema preko centra upravljanja Petrol in zanesljivo vzdrževanje. Vse, kar morate storiti vi, je preveriti, ali je vaša streha primerna za postavitev Petrol sončne elektrarne, ki je sestavljena iz visoko kakovostnih panelov ter konstrukcije K2

Vaš dom nadgradite z vrhunsko Petrol sončno elektrarno, zagotavljamo vam:


 • učinkovito in brezplačno energetsko svetovanje, prilagojeno vašemu načinu bivanja in vašim
 • potrebam po električni energiji (svetovanje lahko izvedemo tudi na vašem domu);
 • pridobitev in ureditev vseh potrebnih soglasij za namestitev in delovanje sončne elektrarne (v vašem imenu to opravimo mi);
 • ugodno Petrol financiranje, brez obresti, brez pologa, do 7 let;
 • sončno elektrarno vrhunske kakovosti, ki jo odlikujejo paneli Luxor Solar, nagrajeni s certifikatom odličnosti „Top Brand PV“;
 • zanesljivost in strokovnost, ki sta rezultat naše več kot 70-letne prisotnosti na trgu.


Podrobnejše informacije o Petrol sončni elektrarni lahko preverite v brošuri.


Spoznajte podrobne informacije v zapisu Sončne celice: Ko energija svetlobe postane električna energija.

UGODNOSTI PETROL FINANCIRANJA

S Petrol financiranjem vse do sedem let si lahko brez pologa in brez obresti zagotovite svojo sončno elektrarno. Za odplačevanje Petrol financiranja potrebujete Petrol klub plačilno kartico, vaša kreditna sposobnost pa tako ostane neobremenjena.

KOLIKO BODO PRIHRANILI?*
* Izračuni so informativne narave in obsegajo prihranke v obdobju 30 let (predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne).

 

PREVERITE USTREZNOST VAŠE STREHE


 
 •   VELIKOST STREHE
 •  
  MANJŠA OD 30 m2

  Domača sončna elektrarna naj bi pokrila vse potrebe po električni energiji, za 1kW pa potrebujete od 6 do 7 m2 površine, zato majhne strehe žal niso primerne.

  Za prihranke so vam na
  voljo druge možnosti!
 •  
   
  VEČJA OD 30 m2

  Večja, kot je površina strehe, večja je lahko donosnost domače sončne elektrarne. Da bo vaša naložba v lasten vir energije smotrna, strokovnjaki priporočajo sistem, ki bo večji od 4 kW. Za to potrebujete vsaj 28 kvadratnih metrov strešne površine.

 •   Usmeritev strehe
 •  
   
   
  SEVER

  Tu je ena strešna ploskev obrnjena na sever. Sončna elektrarna tako pridobi do 80% manj energije v primerjavi s strešno ploskvijo usmerjeno na vzhod, zahod ali jug.

  Za prihranke so vam na
  voljo druge možnosti!
 •  
   
   
  VZHOD, ZAHOD, JUG

  Pri takšni usmeritvi je celotna streha hiše ves dan izpostavljena sončnim žarkom. To pomeni, da bo vaša sončna elektrarna proizvedla dovolj električne energije za vaše potrebe, s tem pa bo vaša naložba vanjo tudi ekonomsko upravičena.

 • Oblika strehe
 •  
   
   
  STREHA S FRČADAMI 

  Streha s frčadami, strešnimi okni in drugimi elementi, ki prekinjajo strešno površino, žal ni primerna za postavitev domače sončne elektrarne.

  Za prihranke so vam na
  voljo druge možnosti!
 •  
   
  RAVNA STREHA DO 60 m2

  Takšna streha je manj primerna, saj je za postavitev panelov sončne elektrarne potrebno namestiti konstrukcijo, kar poviša investicijo v sistem.

  Za prihranke so vam na
  voljo druge možnosti!
 •  
   
   
  STREHA BREZ PREKINITEV 

  Strehe, ki so večje od 30 m2, so obrnjene proti jugu in imajo naklon med 20 in 40 stopinj, so najbolj primerne strehe za namestitev domače sončne elektrarne. Ti pogoji namreč zagotavljajo preprosto namestitev, optimalno delovanje, največji izkoristek in rentabilnost domače sončne elektrarne.

 •   BRAVO! VAŠA STREHA USTREZA!JE VAŠA STREHA TAKA?  

Kako so se odločili?

Peter in Petra  -  PRIHRANEK V 30. LETIH: 51.500 €
Poslovni model 1: PREHOD S KURILNEGA OLJA

Peter in Petra sta mlad par, ki se je v hiši ogreval na kurilno olje. Zanj in za elektriko, ki ju porabijo njune gospodinjske naprave, sta v povprečju plačevala 210 € na mesec. Zato sta se odločila za prehod na ogrevanje s toplotno črpalko, za delovanje katere bosta s Petrol sončno elektrarno zagotovila brezplačno električno energijo. Na Petrolu smo jima je zagotovili zelo ugodne pogoje financiranja nakupa sončne elektrarne in toplotne črpalke brez pologa in brez obresti na 84 obrokov (7 let). Njuna mesečna obveznost se je začasno sicer nekoliko povišala in bo naslednjih sedem let znašala 246 €. Po zaključku Petrol financiranja pa bo znesek na njuni mesečni položnici samo še približno 15 € za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. To so edini stroški, ki jih bosta Peter in Petra plačevala nadaljnjih 23 let. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bosta prihranila 51.500 €.

PREJ 210 €/mesec
V OBDOBJU PETROL FINANCIRANJA 246 €/mesec
POTEM 15 €/mesec
PRIHRANEK V 30 LETIH 51.500 €
Lučka  -  PRIHRANEK V 30. LETIH: 26.628 €
Poslovni model 2: OGREVANJE S TOPLOTNO ČRPALKO

Lučka v svoji hiši že ima toplotno črpalko, za katero so se v družini odločili pred leti in so jo že odplačali. Za električno energijo, ki jo porabijo toplotna črpalka in njihove gospodinjske naprave, Lučkina družina odšteje 120 € na mesec. Lučka je izračunala, da jo ob odločitvi za Petrol sončno elektrarno na ključ čakajo veliki prihranki. Prvih sedem let bi Lučkini mesečni stroški sicer znašali 148 €, po zaključku Petrol financiranja pa bi 23 let plačevala le še približno 15 € na mesec za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bo prihranila 26.628 €.

PREJ 120 €/mesec
V OBDOBJU PETROL FINANCIRANJA 148 €/mesec
POTEM 15 €/mesec
PRIHRANEK V 30 LETIH 26.628 €
Miha  -  PRIHRANEK V 30. LETIH: 9.396 €
Poslovni model 3: BREZ OGREVANJA Z ELEKTRIKO

Miha se ogreva na zemeljski plin, česar ne bo spreminjal, želel pa si je rešitve za znižanje stroškov električne energije. Zanjo je namreč v povprečju porabil 60 € na mesec. Ker se tudi v prihodnje ne bo ogreval z elektriko, je za njegove potrebe dovolj manjša sončna elektrarna, in v naslednjih sedmih letih bo njegova mesečna obveznost znašala 96 €. Po izteku Petrol financiranja pa bo Miha 23 let plačeval le še približno 15 € na mesec za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. V naslednjih tridesetih letih, kolikor je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, bo prihranil 9.396 €.

PREJ 60 €/mesec
V OBDOBJU PETROL FINANCIRANJA 96 €/mesec
POTEM 15 €/mesec
PRIHRANEK V 30 LETIH 9.396 €

MOČ SONCA V VAŠEM DOMU

Petrol sončne elektrarne napajajo že več kot 150 slovenskih gospodinjstev, od Primorske do Prekmurja. Naj moč sonca na ključ poganja tudi vaš dom.

SE


Pogosta vprašanja

 • Ali je gradnja lastne sončne elektrarne smiselna in finančno upravičena?
  Imeti svoj, obnovljiv vir energije je neprecenljivo, česar se danes morda še ne zavedamo dovolj. Lasten vir energije nam namreč omogoča, da smo neodvisni od nihanja cen energentov na trgu ter od gospodarskih in političnih dogajanj, ki lahko vplivajo na dobavo energentov. Morda se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, vendar v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov. Z ugodnim Petrol financiranjem imate lahko po največ sedmih letih lasten vir energije, potem pa na mesec plačujete le še približno 15 € za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE. V času Petrol financiranja vam nudimo tudi brezplačno zavarovanje, nadzor delovanja sistema in vzdrževanje vaše sončne elektrarne.
 • Kako je sestavljena sončna elektrarna, so to samo paneli?
  Osnovni elementi sončne elektrarne so sončni fotonapetostni moduli vrhunske kakovosti Luxor oziroma paneli, razsmernik ter elektro omarica. Paneli  so glavna komponenta vsake sončne elektrarne, saj pretvarjanjo elektromagnetno valovanja sonca v enosmerni električni tok. Sončni fotonapetostni modul je pretvornik, ki  pretvori sončno energijo neposredno v električno energijo. Sončna svetloba, ki pada na panel, povzroči gibanje elektronov v celici. Z gibanjem elektronov nastane enosmerni električni tok, ki se ga s pomočjo razsmernika spremeni v izmenični in pošlje v niskonapetostno omrežje. Priklop se izvede v električni omarici. 
   
  Kako delujejo posamezni elementi sončne elektrarne:
  SOLARNI MODULI  LUXOR – Solarni moduli absorbirajo sončno energijo in jo pretvorijo v električni tok.
  KONSKTRUKCIJA K2 - vrhunska konstrukcija K2 zagotavlja kakovostno namestitev solarnih modulov.
  RAZSMERNIK - Pretvarja DC električni tok sončne elektrarne v AC elekrični tok primeren za uporabo in pogon vseh naprav v našem domu.
  ELEKTRIČNA OMARICA – Omarica je namenjena varovanju ter krmiljenju električne opreme v našem domu.
 • Na kakšno hišo oziroma streho lahko postavim sončno elektrarno? Kakšno kvadraturo strehe potrebujem? So kakšne omejitve?
  V Sloveniji je primerna skoraj vsaka hiša, le donosnost domače sončne elektrarne je odvisna od lege in naklona strehe. V Sloveniji je idealna streha usmerjena na jug (sleme poteka na liniji vzhod-zahod), ima naklon med 20 in 40 stopinj in je velika vsaj 30 m2. Pomembno je, da na strehi ni frčad, strešnih oken ali drugih elementov, ki bi prekinjali strešno površino, ter da streha ni osenčena zaradi dreves ali drugih elementov iz okolja. Le tako bo vaša sončna elektrarna proizvedla dovolj električne energije za vse vaše potrebe, s tem pa bo naložba tudi ekonomsko upravičena.
 • Kako veliko elektrarno potrebujem?
  To je odvisno od vaše porabe električne energije. Priporočamo vam, da domača sončna elektrarna pokrije vse vaše potrebe po električni energiji ali celo malo več, če bi morda kdaj v prihodnje želeli doma polniti še električno vozilo ali pa se boste naknadno odločali za ogrevanje s toplotno črpalko. Za 1 kW elekrične energije sicer potrebujemo od šest do sedem kvadratnih metrov veliko sončno elektrarno, največja domača sončna elektrana pa je lahko velikosti 11 kW.
 • Koliko časa traja celoten postopek do priključitve elektrarne?
  Predvidoma so vsi postopki, ki vključujejo pridobivanje dokumentacije in dovoljenj ter gradnjo in priklop, opravljeni v mesecu dni od podpisa pogodbe.
 • Kam pa gredo presežki električne energije, ki jih ustvari moja sončna elektrarna? Kako je pozimi, ko je manj sonca – se lahko zgodi, da ostanem brez elektrike?
  Vaša Petrol sončna elektrarna je povezana v električno omrežje, v katero oddajate doma proizvedeno električno energijo in iz katerega električno energijo tudi dobivate. Poračun viška in manjka se izvede enkrat letno, vendar je naš cilj ob načrtovanju in postavitvi vaše Petrol sončne elektrarne projekt zasnovati tako, da razlike med proizvedeno in porabljeno električno energijo ni oziroma je čim manjša.
 • Kakšna je življenjska doba Petrol sončne elektrarne?
  Pričakovana življenjska doba Petrol sončne elektrarne je 30 let.
 • Ali se moram poleg Petrol sončne elektrarne odločiti tudi za ogrevanje s toplotno črpalko?
  Ne, vam pa to vsekakor priporočamo, saj si boste tako zagotovili daleč najugodnejše ogrevanje. Električna energija za pogon vaše toplotne črpalke bo namreč brezplačna in v tridesetih letih, kolikor je predvidena življenjska doba Petrol sončne elektrarne, boste kljub investiciji v sončno elektrarno in toplotno črpalko prihranili več deset tisoč evrov.
 • Pri nas toplotno črpalko že imamo. Velja v tem primeru kakšen poseben postopek?
  V tem primeru le preverimo dejansko porabo in zgradimo temu primerno veliko Petrol sončno elektrarno.
 • Kaj potem plačujem po postavitvi sončne elektrarne oziroma kakšna je moja položnica?
  Poleg mesečnega plačila za postavitev sončne elektrarne (največ 84 mesecev oziroma 7 let brez pologa in obresti) plačujete samo za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE, kar skupaj znaša približno 15 € na mesec. To je tudi edini strošek na vaši položnici po odplačilu investicije v sončno elektrarno. Električna energija za vaše ogrevanje, delovanje gospodinjskih naprav in celo kot gorivo za vaš avto, če se odločite za električnega, pa je popolnoma brezplačna.
 • Kako je z zavarovanjem in servisom, kdo mi to zagotavlja?
  Kot naša stranka ste popolnoma varni in brez skrbi, saj za vse poskrbimo mi. Poleg tega vam zavarovanje, nadzor nad sistemom in servis v času Petrol financiranja nudimo celo brezplačno.
 • Zdaj za elektriko plačujem 40 € mesec, če bi se odločil za sončno elektrarno, pa bi moral Petrolu plačevati 148 € na mesec.
  Petrol sončna elektrarna je potrebam posameznika prilagojena rešitev in če imate majhno porabo električne energije, potrebujete tudi manjšo sončno elektrarno. Njena cena bi bila seveda nižja od cene, ki smo jo uporabili za informativne izračune. Vaš mesečni obrok bi bil tako nižji, hkrati pa velja spomniti, da bi po odplačilu investicije v sončno elektrarno plačevali le še 15 € na mesec za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE, električna energija pa bi bila brezplačna.
 • Ali gre lahko več sosedov v skupno investicijo?
  Petrol sončna elektrarna je potrebam posameznika prilagojena rešitev, tako da skupna investicija nima posebnega smisla.
 • Je Petrol sončna elektrarna na voljo tudi za pravne osebe?
  Da, vendar le za proizvodnjo, ki ne presega nazivne moči sončne elektrarne 11 kW.
 • Ali se za sončno elektrarno lahko odločimo v naši večstanovanjski hiši?
  Največja domača sončna elektrarna lahko zaradi zakonskih omejitev proizvaja do 11 kWh električne energije, energetske potrebe večstanovanjske stavbe pa so hitro lahko prevelike, da bi jih domača sončna elektrarna lahko pokrila.
 • Kaj so neto meritve in kdo jih lahko uporablja?
  Vaša Petrol sončna elektrarna je povezana v električno omrežje, v katero oddajate doma proizvedeno električno energijo in iz katerega električno energijo tudi dobivate. Neto meritve predstavljajo poračun razlike med proizvedeno in porabljeno električno energijo. Ta poračun se izvede enkrat letno. Ob tem je treba poudariti, da je Petrol sončna elektrarna potrebam posameznika prilagojena rešitev, zato jo zasnujemo tako, da so razlike med proizvodnjo in porabo električne energije čim manjše oziroma jih ni. Neto meritve so torej namenjene domačim uporabnikom in malim poslovnim uporabnikom, ki ne presegajo 11 kWh proizvodnje električne energije.
 • Kako je s požarno varnostjo in gašenjem elektrarne?
  Domače sončne elektrarne imajo odklopnike na panelih, ki zagotavljajo, da je napetost ob izklopu elektrarne varna za gašenje, da torej ni večja od 60V DC ali 120V AC. Pri taki napetosti lahko gasilci gasijo požar po standardnem postopku.
 • Koliko stane deponija takega sistema po koncu življenjske dobe?
  Petrol sodeluje s partnerji, ki v poseben sklad vplačujejo prispevke za recikliranje, zato je za naše stranke ta storitev brezplačna.
 • Ali lahko postavim sončno elektrarno na vikendu, ki je oddaljen deset kilometrov, tam proizvedeno elektriko pa porabljam v hiši, kjer imam stalno bivališče?
  Žal ne. Električno energijo lahko koristite samo na objektu, na katerem je priključno merilno mesto in na katerem je postavljena sončna elektrarna. Prenos na daljavo ni mogoč. Lahko pa sončno elektrarno postavimo tudi na objektih (nadstrešek, lopa, hlev) v neposredni bližini vaše hiše, vendar vam po zakonu na te storitve ne moremo zaračunati 9,5% DDV, ampak 22% DDV.
 • Domače sončne elektrarne ponujajo tudi drugi, zakaj bi se odločil prav za Petrol?
  Vsekakor je pomembno, da zaupate podjetju, ki vam bo zgradilo vir električne energije za naslednjih trideset let. Petrolu lahko zaupate, ker uporabljamo izjemno kakovostne komponente za sončne elektrarne, poleg tega pa smo od podjetja Luxor Solar GmbH prejeli certifikat za ekskluzivno distribucijo, prodajo, namestitev in upravljanje Luxor sončnih panelov v Sloveniji. Nudimo vam tudi edinstvene finančne pogoje brez pologa in brez obresti ter brez skritih stroškov; ker vam nudimo zanesljivo servisno službo, zavarovanje in nadzor za vašo Petrol sončno elektrarno, v času Petrol financiranja celo brezplačno; ker za investicijo v Petrol sončno elektrarno ne potrebujete lastnih prihrankov, temveč le Petrol klub plačilno kartico, kar pomeni, da tudi vaša kreditna sposobnost ostane neobremenjena; ker vam pri Petrol financiranju ni treba plačati zavarovanja kredita, ki bi ga morali plačati v primeru najema posojila v banki; in ker imamo pri nas vrhunske strokovnjake, ker vam nudimo učinkovite energetske rešitve in zagotavljamo izjemno kakovost poprodajnih storitev.
 • Ali lahko za investicijo v lastno sončno elektrarno lahko pridobim nepovratna sredstva?
  Eko sklad je objavil javni poziv 49SUB-SOOB17 na podlagi katerega namenja nepovratne finančne spodbude občanom za nove naložbe v naprave za samooskrbo gospodinjskih odjemalcev z električno energijo, ki električno energijo proizvajajo z izrabo sončne energije in ki imajo nazivno električno moč največ 11 kVA. Podrobne informacije si lahko preberete tukaj.
 • Razmišljamo o odločitvi za sončno elektrarno, vendar se bojimo višine začetne investicije.
  Pri nas ste lahko povsem mirni, saj za investicijo v Petrol sončno elektrarno ne potrebujete lastnih prihrankov. Nudimo vam namreč edinstvene finančne pogoje – do 7 let financiranja brez pologa in brez obresti ter brez skritih stroškov. Dodatna prednost je, da vam pri Petrol financiranju ni treba plačati zavarovanja kredita, ki bi ga morali plačati v primeru najema posojila v banki. Za pridobitev potrebujete le Petrol klub plačilno kartico, neobremenjena pa ostane tudi vaša kreditna sposobnost. Morda se investicija v sončno elektrarno na prvi pogled zdi visoka, vendar v času njene predvidene življenjske dobe, ki znaša 30 let, prihranite več deset tisoč evrov. Z ugodnim Petrol financiranjem imate lahko po največ sedmih letih lasten vir energije, potem pa na mesec plačujete le še približno 15 € za strošek obračunske moči in prispevka OVE in SPTE.
 • V vaši ponudbi sem zasledil, da je vanjo vključen tudi brezplačen nadzor in servis sistema. Kaj natanko to pomeni, katere storitve so že vključene v ceno in katere ne?
  Tako je, redni nadzor in redni servis sončne elektrarne sta v času trajanja Petrol financiranja brezplačna. Redni nadzor vključuje pregled delovanja vaše sončne elektrarne na daljavo vsaj dvakrat dnevno ter odpravo enostavnejših napak, ki jih lahko odpravimo daljinsko ali preko stika z vami po telefonu med obratovalnim časom od 7. do 15. ure. Redni servis pa vključuje pregled DC/AC omarice ali AC omarice, preverjanje kabelskih spojev, vizualni pregled inštalacije ter test odklopnikov in varovalk, in sicer enkrat na vsaki dve leti. Prvo servisno obdobje začne teči z dnem zagona elektrarne. Druge servisne storitve, kot sta pranje sončnih panelov ali merjenje panelov z IR kamero, v redni servis niso vključene.
 • Ali je res, da vaša ponudba že vključuje tudi zavarovanje? Kaj to zavarovanje obsega?
  Drži, vaša sončna elektrarna je med rednim obratovanjem v času Petrol financiranja pri zavarovalnici Generali zavarovana brezplačno, in to na novo vrednost. To pomeni, da vam ob nastanku škodnega primera zavarovalnica povrne znesek, ki je enak vrednosti nove sončne elektrane. Zavarovanje krije uničenje ali poškodbo zaradi naslednjih temeljnih nevarnosti: požara, strele, eksplozije, viharja, toče, udarca zavarovančevega motornega vozila, padca zračnega plovila, manifestacij in demonstracij, posrednega udara strele, vandalizma in navadne tatvine. Ko nastane zavarovalni primer, zavarovanje krije tudi izginitev zavarovanih stvari, stroške čiščenja, rušenja in odvoza. Opozoriti pa velja, da zavarovanje ne velja za škodo, ki je posledica nepooblaščenega in nestrokovnega posega v sončno elektrarno ali njene dele s strani uporabnika ali tretjih oseb.
 • Doma smo zelo zainteresirani za sončno elektrarno, a nas skrbi, da bo postopek zapleten in dolgotrajen.
  Lahko ste popolnoma brez skrbi, saj za vse poskrbimo mi. Projekt namreč izvedemo na ključ, vključen je celo števec. Za vas uredimo vso potrebno dokumentacijo in vam nudimo financiranje brez pologa in brez obresti do sedem let. Predvidoma so vsi postopki, ki vključujejo pridobivanje dokumentacije in dovoljenj ter gradnjo in priklop, opravljeni v približno mesecu dni od podpisa pogodbe. Celoten postopek obsega le sedem preprostih korakov:

  1. Pridobitev informativne ponudbe.
  2. Podpis obrazca za ogled objekta.
  3. Ogled in izmere objekta za namestitev sončne elektrarne, podpis pogodbe
   (izpolnitev dokumente za ugodno Petrol financiranje in subvencijo Eko sklad).
  4. Pridobitev končne ponudbe in aneksa k pogodbi.
  5. Podpis aneksa pogodbe in nakup sončne elektrarne.
  6. Ureditev potrebne dokumentacije elektro distribucije.
  7. Namestitev, prevzem in zagon sončne elektrarne.
 • V vaši ponudbi trdite, da po odplačilu sončne elektrarne uporabnik plačuje samo prispevke v znesku 15 EUR. Vendar je to znesek brez DDV, kar v 30 letih pomeni dobrih 1.200 EUR več denarja.
  Znesek "približno 15 EUR" navajamo kot izračun informativnega značaja, ki služi za lažjo predstavo. Težko je namreč na kratko zajeti vse priključne moči in točno navajati ta strošek. Kdor ima priključno moč 7kW, je njegov strošek za prispevke 15 EUR plus DDV; če imate priključno moč 5kW, je strošek nižji; če imate priključno moč 10kW, pa je strošek višji. Svojo priključno moč lahko natančno preverite na položnici za elektriko.
 • Kako vem, da bo sončna elektrarna varna in stabilna?
  Montažni sistem Petrol sončne elektrarne, kamor spadajo vsi nosilci, pritrdila, vijaki itn., igra ključno vlogo pri varnosti, saj skrbi za varnost solarnih modulov kot tudi vas in vašega premoženja. Na strehi nosijo solarne module, pri čemer morajo vsaj 30 let zdržati vse obremenitve okolja, torej v celotni življenjski dobi sončne elektrarne. Podjetje Petrol je od podjetja Luxor Solar GmbH prejelo certifikat za ekskluzivno distribucijo, prodajo, namestitev in upravljanje Luxor sončnih panelov v Sloveniji, zato našim strankam nudimo maksimalno varnost in profesionalnost.
 • Sončne elektrarne imajo različne tipe montažnih sistemov. Kako vem, kateri je primeren zame?
  V Petrolu odgovorno načrtujemo montažni sistem. Najprej pregledamo tip kritine, sestavo ostrešja, na kateri je kritina, natančno pa pregledamo tudi lokacijo in vašo hišo. Pri montaži so ključnega pomena tudi obremenitve vetra in snega. V vsaki državi obstajajo norme za obremenitve vetra in snežne obtežbe, ki jih je treba nujno upoštevati pri izračunavanju in načrtovanju robustnosti montažnega sistema. Ker se obremenitve razlikujejo glede na lokacijo, bodo montažni sistemi različno robustni. To pomeni, da bosta dve hiši s podobno streho na različnih lokacijah imeli različen tip montažnega sistema. Obremenitev snega je na primer v Jesenicah za kar 244% višja kot v Murski Soboti, zato mora biti montažni sistem na prvi lokaciji močnejši kot na drugi.
 • Na kakšen način zagotavljate varnost montažnega sistema?
  V podjetju Petrol preverimo vsak montažni sistem za vsako hišo posebej. S pomočjo statičnega programskega orodja K2-Base izdelamo dokument po normi Eurocode in na ta način zagotavljamo varnost sistema, poleg tega pa smo od podjetja Luxor Solar GmbH prejeli certifikat za ekskluzivno distribucijo, prodajo, namestitev in upravljanje Luxor sončnih panelov v Sloveniji.
 • Ali poleg obtežbe snega in moči vetra še kaj vpliva na tip montažnega sistema?
  Ključni parametri, ki vplivajo na statiko in robustnost posameznega montažnega sistema, so:
  • nadmorska višina objekta oz. vaše hiše,
  • višina hiše (višja kot je, višja je končna vrednost obremenitve vetra),
  • naklon strehe,
  • razponi nosilcev, ki tvorijo ostrešje (špirovci, lege in letve),
  • mikrolokacija hiše oziroma kategorija terena po normi Eurocode (bližje kot je hiša samemu središču naselja, nižje so končne obremenitve),
  • višina statike hiše.

  Izjemno pomembna je tudi strokovna izvedba in montaža, na primer upoštevanje dilatacij profilov montažnega sistema, ki so pretežno iz aluminija, ta pa se na strehi toplotno precej razteza.

 • Na kakšen način lahko uveljavim garancijo ali zahtevek zavarovalnice?
  Odgovorno načrtovanje montažnih sistemov je podprto z dokumentom, ki po normah statično dokazuje vaš montažni sistem. Dokument vam služi tudi kot osnova za morebitno uveljavljanje garancijskih zahtevkov ali zahtevkov zavarovalnic.
 
7 KORAKOV DO VAŠE SONČNE ELEKTRARNE {C}{C}{C}{C}{C} 1. Pridobitev informativne ponudbe. 2. 3. 4. 5. 6. Podpis obrazca za ogled objekta. Ogled in izmere objekta, podpis pogodbe (dokumenti za Petrol financiranje in subvencijo Eko sklad). Pridobitev končne ponudbe in aneksa k pogodbi. Podpis aneksa pogodbe in nakup sončne elektrarne. Ureditev potrebne dokumentacije elektro distribucije. 7. Namestitev, prevzem in zagon sončne elektrarne.
Created with Sketch.