Učinkovit in prijeten dom: energetsko varčevanje z LED žarnicami pomeni nižje mesečne stroške

Najnovejše raziskave so pokazale, da LED žarnice omogočajo znatne mesečne prihranke. Glede na strokovne izračune vam pomagajo prihraniti približno 10 eur na mesec. Morda se sliši malo, vendar upoštevajte, da boste čez 10 let z njihovo pomočjo prihranili kar 1000 eur ali več.

 

LED žarnice odlikuje močna vzdržljivost, vrhunska kakovost in optimalna poraba energije

LED žarnice se že v sami strukturi razlikujejo od običajnih. Vsebujejo namreč polprevodnik, s pomočjo katerega pretvarjajo električno energijo v svetlobo, kar privede do večje energetske varčnosti in znižuje vaše mesečne stroške pri porabi elektrike.

 

LED tehnologija je bila pred nekaj desetletji le znanstvena fantastika

LED žarnice so postale del našega vsakdanjika – so namreč cenovno dostopne. S prvotnimi prototipi je bilo ogromno težav, vključno z:

  • kratko obstojnostjo,
  • motečim utripanjem,
  • visokimi cenami,
  • neprijetnim sijem.

 

Moderne LED sijalke so nekaj popolnoma drugega. V zadnjih nekaj letih je njihova cena upadla za 85 % - če predpostavimo, da boste za eno odšteli približno 5 eur, vas bo nakup 20 takšnih žarnic olajšal za pičlih 100 eur. Navezujoč se na prej omenjeno računico, bo vaš nakup povrnjen že v enem letu, vsako nadaljnje leto pa bo prineslo energetske prihranke, ki jih boste opažali iz meseca v mesec.

 

Gospodinjstva se postopoma začenjajo zavedati, kako varčne so LED sijalke

Upoštevajoč podatke javnih raziskav, raba LED žarnic sunkovito narašča. V letu 2009 so državljani ZDA aktivno uporabljali le okoli 400.000 enot, vendar je bilo samo nekaj let kasneje (v letu 2014) moč opaziti sunkovit porast, saj je bilo v državi takrat v uporabi kar 78 milijonov enot.

K temu je zagotovo opazno doprinesla cenovna dostopnost, vendar pa LED sijalke niso znane le po tem:

1. Proizvajajo manjšo količino toplote

V primerjavi s tradicionalnimi žarnicami imajo LED žarnice nižjo stopnjo proizvedene toplote. Nezaželeno proizvajanje toplote je namreč prav tisti faktor, zaradi katerega so tradicionalne žarnice energetsko potratne.

Za lažjo predstavo, pri slednjih je namreč prisotna kar 90 % pretvorba energije v toploto, kar pomeni, da se večina energije pretvarja v produkt, ki ga ne potrebujemo, vendar se temu do pred kratkim nismo mogli izogniti.

LED žarnice predstavljajo odgovor na omenjen problem. Zahvaljujoč se njihovi energetski varčnosti, se učinkovito izognemo odvečni porabi energije, saj so približno za 75 % energetsko varčnejše.

 

2. Manj se kvarijo

Povprečna življenjska doba LED žarnice znaša 10 let, lahko pa držijo tudi dlje. Običajne žarnice v povprečju pregorijo že po enem letu uporabe.

Ali vas moti, da jih morate tako pogosto menjati?

Vam tako pogosta menjava žarnic predstavlja nepredviden strošek?

Namestitev LED žarnic učinkovito odpravi naštete nevšečnosti. Če se odločite zanje, boste privarčevali tako pri finančnih sredstvih kot pri preglavicah, ki bi jih imeli z nenehnim menjanjem.

 

3. Bogata izbira barvnih odtenkov

Večina uporabnikov se je navezala na značilen rumenkast odtenek svetlobe, ki ga oddajajo običajne žarnice. Dobra novica je, da se mu z namestitvijo LED žarnic ni potrebno odreči.

Še več, na voljo je bogata izbira barvnih odtenkov, kar vam daje proste roke pri odločanju, katera barva svetlobe bo krasila vaš dom in mu dajala značaj.

Pri nakupu LED sijalke lahko prav tako izbirate med zatemnjenimi in nezatemnjenimi vrstami sijalk. Sprva je LED tehnologija imela težave s preveč intenzivnim oddajanjem svetlobe, zaradi česar je bila deležna mnogo kritik. Zdaj že vrsto let te ovire ni več in kočno je kupec tisti, ki odloča, kako intenzivno svetlobo želi imeti v sobi.

 

Investicija, ki se izplača

Kljub temu da so LED žarnice dražje od običajnih, boste na dolgi rok privarčevali bistveno več, kot boste investirali. Glede na to, da moderne verzije teh žarnic praktično nimajo pomanjkljivosti, ne odlašajte z nakupom.

 

 

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.