Nova revija in Petrol darovala 900 izvodov knjige

Ljubljana, 9. december 2008 - V sklopu skupnega projekta sta Založba Nova revija d. o. o. in družba Petrol d. d., Ljubljana, Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS, podarili 900 izvodov knjige Slovenske pravljice. Donacija je del edinstvenega projekta založbe Nova revija in družbe Petrol, ki želi uspešno približati knjigo slehernemu posamezniku. Hkrati s predajo knjig Petrol in Nova revija namreč začenjata tudi akcijo, v kateri bosta na 131 Petrolovih bencinskih servisih po Sloveniji predstavila knjigi Slovenske pravljice in Svetovne pravljice.

V Društvu Bralna Značka si že skoraj 50 let prizadevajo otrokom in mladim olajšati in polepšati stik s knjigo, da bi ti postali in ostali redni bralci, pri čemer sta jih tokrat podprla tudi založba Nova revija in družba Petrol. Donacija bo omogočila, da bodo Slovenske pravljice dostopne vsem otrokom v slovenskih šolah, saj bo društvo podarjene knjige razdelilo številnim šolam njihovim mentorjem.

V okviru širše zastavljenega projekta bo knjižna zbirka lažje dostopna tudi ostalim bralcem. Simbolična predaja 900 izvodov knjige Slovenske pravljice Društvu Bralna značka namreč naznanja prvi pomemben korak in je hkrati del dolgoročnejšega sodelovanja Petrola in Nove revije. Ker v družbi Petrol ocenjujejo, da je projekt je za slovenski prostor pomemben, so se vanj vključili na več načinov. Poleg donacije Društvu Bralna značka Slovenije so podprli tudi kreditiranje in izdajo knjig Slovenske pravljice in Svetovne pravljice ter omogočili prodajo obeh del na vseh Petrolovih bencinskih servisih s Hip Hop trgovinami. Da bi dodatno spodbudili zanimanje za branje in knjigo ljudem približali tudi s cenovnega vidika, so imetnikom Petrolove plačilne kartice Magna ponudili poseben popust in možnost obročnega plačevanja. »V Petrolu se zavedamo pomena odgovornosti do okolja in družbe, v katerem sobivamo. Med 'velike' se ne želimo uvrščati le po velikosti ali dobičku, pač pa tudi s tradicionalno podporo kulturnih in humanitarnih aktivnosti. To nam je v čast in zadovoljstvo, zato bomo na tem področju zagotovo dejavni tudi v prihodnje,« je povedal Igor Irgolič, podpredsednik uprave družbe Petrol d. d.

Ozadje sodelovanja med tremi različnim institucijami, ki so pri omenjenem projektu našle skupni jezik, je povzel Tomaž Zalaznik, direktor založbe Nova revija d. o. o.: »Zanimivo in plodno sodelovanje se je začelo z našim predlogom, da bi skupaj s Petrolom knjigo Slovenske pravljice predstavili čim širšemu krogu ljudi, saj ima glede na izbor pravljic in njen obseg knjižna izdaja v slovenskem kulturnem prostoru velik pomen. V času pogovorov smo se srečali tudi s pobudo Bralne značke, ji prisluhnili in tako je nastal zaenkrat še edinstveni projekt pri nas, ki si prizadeva približati knjigo slehernemu slovenskemu posamezniku.«

Otroke in mlade k prostovoljnem branju v prostem času spodbuja tudi Društvo Bralna značka Slovenie – ZPMS. »V vseh programih Bralne značke danes sodeluje že okrog 140.000 otrok v Sloveniji in tudi izven meja. Čeprav se že skoraj pol stoletja zavzemamo za pomemben cilj – razvijati bralno kulturo in širiti ljubezen do knjig –, opažamo, da pri nas v splošnem še vedno ni dovolj posluha za spodbujanje bralne pismenosti posameznikov in družbe v celoti,« je povedal dr. Igor Saksida, predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS. Dodal je še: »Knjig, ki sta jih Bralni znački podarila Nova revija in Petrol smo izjemno veseli. Z njo sta družbi namreč podprli naša prizadevanja za negovanje bralnih navad otrok in mladih ter hkrati postavili svetel zgled za ostale slovenske družbe.«

Dodatne informacije:

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS: Manca Perko, generalna sekretarka društva: info@bralnaznacka.si
Založba Nova revija d. o. o.: Tomaž Zalaznik, direktor založbe: tomaz.zalaznik@nova-revija.si
Petrol d. d.: mag. Aleksander Salkič, služba za odnose z javnostmi: aleksander.salkic@petrol.si

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.