Koliko je "cetansko" število Petrolovega Q-max Diesel goriva?

sreda, 6. december 2017 ob 11:30

Koliko je "cetansko" število Petrolovega Q-max Diesel goriva?

četrtek, 7. december 2017 ob 10:51

Spoštovani,
Cetansko število je  eden od parametrov dizelskega goriva, ki opredeljuje nagnjenost goriva do "samovžiganja". Ker dizelski motor za razliko od bencinskega nima vžigalnih svečk, do vžiga mešanice goriva in zraka pri teh motorjih namreč pride s samovžigom zmesi.

Po veljavnem evropskem in slovenskem standardu (EN 590/SIST EN590)) mora dizelsko gorivo imeti cetansko število vsaj 51 enot (meri se v posebnih preskuševalnih motorjih). Ta vrednost zagotavlja motorju ustrezno in pravočasno vžiganje zmesi v vseh pogojih obratovanja.

Vsa dizel goriva goriva, ki so v prodaji pri Petrolu to zahtevo seveda v celoti izpolnjujejo. V praksi se cetansko število Petrolovih goriv giblje med 52 in 59 enot (odvisno od dobave).

Naj omenimo, da so vsa Petrolova goriva ob tem še dodatno adiditivirana z večfunkcijskim paketom aditivov vrhunskega svetovnega proizvajalca Afton Chemicals iz Vel.Britanije, š čimer Petrolova goriva (kakovost "Q Max") uvrščamo med goriva nadstandardne kakovosti. Kupcu s tem zagotavljajo tudi do 3% nižjo porabo, istočasno pa motor ščitijo pred nastankom nezaželjenih oblog ter zagotavljajo optimalnejše zgorevanje skozi ves čas obratovanja.

Za vaše vprašanje se vam prav lepo zahvaljujemo ter vas pozdravljamo.

Silvan Simčič
OE Tehnični razvoj, kakovost in varnost - podpora