Kako se bo obračunavalo polnjenje električnih vozil?

torek, 14. junij 2016 ob 11:20

koliko bo stalo polnjenje oz. kako se bo obračunavalo polnjenje električnih vozil!

sreda, 15. junij 2016 ob 13:48
Spoštovani,

v Petrolu trenutno omogočamo oziroma bomo omogočili tri osnovne načine polnjenja (in zaračunavanja le tega): na polnitev, na minuto ter na fiksno mesečno naročnino z nižjo minutno ceno polnjenja.

Za te kombinacije smo se odločili iz naslednjih razlogov:

  • Pri polnjenju EV na električni polnilnici je uporabnik EV deležen storitve polnjenja in ne zgolj nakupa električne energije.
  • Zaradi fizikalnih lastnosti baterije, polnjenje poteka z najvišjo močjo dokler je baterija relativno prazna, medtem ko začne ta drastično upadati, ko je baterija polna preko 80 %. Obračunavanje storitve polnjenja po času tako motivira uporabnike, da optimizirajo polnjenje in ga prekinejo, ko moč polnjenja drastično upade. Na ta način se bistveno poveča pretočnost in izkoriščenost polnilnih postaj (z vidika števila polnitev).
  • Zaračunavanje zgolj na Kwh se je v praksi izkazalo med drugim za neprimerno, saj je na polnilni infrastrukturi prihajalo do neupravičene zasedenosti polnilnega mesta in nejevolje uporabnikov (avtomobili so bili priključeni na polnilno infrastrukturo tudi takrat, ko se avto ni več polnil).
  • Način obračunavanja opravljene storitve polnjenja glede na čas uporabe, predvsem na hitrih polnilnicah, je z namenom čim višje izkoriščenosti hitre polnilne infrastrukture v veljavi v vrsti Evropskih držav. Na polnilni infrastrukturi, ki je bila postavljenja v sklopu projekta Central European Green Coridor, tak način obračunavanja uporabljata tudi Avstrijski Smatrics in Slovaški GreenWay. Izmed večjih tujih ponudnikov storitve polnjenja enak način obračunavanja uporabljata tudi The New Motion in VattenFall.
  • Na podlagi opravljenih posvetovanj z uporabniki EV in njihovih podanih predlogov.

Cenik storitve polnjenja je objavljen na sledeči povezavi:

http://www.petrol.si/na-poti/za-vozilo/elektromobilnost/kartice

Kjer se vam s klikom na gumb: "PDF cenik polnjenja" odpre veljavni cenik. Najverjetneje bomo v kratkem oblikovno še izboljšali sam izgled cenika, da bo končnemu uporabniku še bolj jasen pregled na cenikom storitvije polnjenja.

Lep pozdrav,
Luka Strnad Peterca
Razvoj energetike in okolja