Kaj storim, če na bencinskem servisu ugotovim, da sem natočil napačno gorivo?

nedelja, 28. avgust 2011 ob 14:40

Zanima me, kaj lahko storim, če na bencinskem servisu ugotovim, da sem natočil napačno gorivo.

torek, 30. avgust 2011 ob 15:50

Spoštovani,

Ne glede ali smo v dizel vozilo natočili motorni bencin ali obratno, z gorivom ne bomo prišli daleč, zato je v vsakem primeru potrebno napako takoj sanirati (zamenjava goriva). Večja verjetnost, da bomo zaradi te napake utrpeli škodo na motorju je, če bomo v »dizla« natočili bencin. Če to ugotovimo še pred zagonom vozila, motorja ne zaganjamo ampak ga z vlečno službo odpeljemo v najbližjo servisno delavnico, kjer bodo gorivo zamenjali. Če smo napako ugotovili šele v vožnji (težave v obratovanju motorja bomo kmalu zaznali), se možnost okvare motorja poveča, zato je vozilo prav tako potrebno čimprej varno ustaviti in zadevo sanirati.
Zgornje priporočilo velja tudi v primeru, da smo v »bencinarja« natočili dizel. Tudi v tem primeru bomo napako sicer kmalu zaznali (dimljenje, motnje v delovanju motorja), vendar pa je možnost, da bi zaradi tega motor utrpel škodo manjša. Nekaj težav bi pri tem lahko utrpela občutljiva elektronika oz. vgrajeni senzorji.

V izogib tovrstnim težavam torej v prvi vrsti priporočamo povečano previdnost pred točenjem. V primeru, da se vam bo kaj takega zgodilo pa vsekakor upoštevajte zgornja priporočila.

Lepo vas pozdravljam,
Silvan Simčič
Področje tehnični razvoj, kakovost in varnost
 

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.