Kaj lahko naredimo, če 7 let nismo uporabljali kurilnega olja, ki je v cisterni?

Barbara Vovk
-
ponedeljek, 8. avgust 2011 ob 11:27

Spoštovani!
Imam en problem in se obračam na vas z upanjem, da mi odgovorite. Doma imamo 7 let kurilno olje v cisterni, nismo ga uporabljali. Zanima me, kako naj vem, ali je olje še v redu in ali je možno olje pretočiti, cisterno "oprati", saj ga bomo čez leto dni začele uporabljati. Skrbi me, da so usedline in da se kaj zamaši, ko bo tekel do peči.

Hvala

Marko Gregorc
-
torek, 16. avgust 2011 ob 13:10

Spoštovani,

Petrolovo kurilno olje je tudi po sedmih letih še vedno povsem uporaben energent, seveda ob pogoju, da je bilo primerno uskladiščeno. Kot primerni se za skladiščenje štejejo kovinski ali plastični namenski rezervoarji, zaščiteni pred vplivi visokih ali zelo nizkih temperatur ter neposredne svetlobe, ter možnosti vdora vode ali drugih nečistoč.

Pri daljšem skladiščenju je sicer možno, da pride do povečane količina usedlin v rezervoarju (naravni procesi staranja goriva), pri kovinskih rezervoarjih pa tudi pojava kondenčne vode (kondenzacija na stenah), še posebej, ko ti niso povsem polni. Usedline in morebitno izločena voda se seveda nahajajo na dnu in ob pravilno vgrajenem sesalnem košu (ta mora biti cca 10 cm dvignjen od dna), praviloma ne povzročajo težav pri samem obratovanju peči.

Za možnost prečrpavanja goriva v drug rezervoar (prelokacijo) vam priporočamo, da se obrnete neposredno na našo enoto Petrol Tehnologija v Zalogu, ki med drugim izvaja tudi tovrstne storitve. Tam boste prejeli tudi vse potrebne informacije o cenah teh uslug. Kontaktna oseba je g. Franc Smerkolj, tel. (01) 586 3576 ali (01) 520 3600 (h.c.)

Pred morebitnim prečrpavanjem vam svetujemo, da izvajalca del opozorite na nekoliko večjo starost goriva. V primeru usedlin ali vode naj se te izločijo kot odpadek, prečrpa pa le neoporečen del goriva. Za povsem varno obratovanje peči s takim gorivom priporočamo, da po končanem prečrpavanju to miruje vsaj 12 ur, s čimer zagotovite, da se gorivo popolnoma umiri in očisti morebitnih zaostalih usedlin, ki so zašle v gorivo med prečrpavanjem.

Glede na starost goriva priporočamo, da se po izvedeni prelokaciji gorivo vendarle čimprej porabi.

Lepo vas pozdravljam,
Marko Gregorc

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.

Janez Čas,
27.10.2017