Ali je dizel gorivo čez celo leto enako?

petek, 27. oktober 2017 ob 07:32

spoštovani!

Ali je diesel gorivo čez celo leto enako, ali v zimskem času prodajate gorivo ki je bolj odporno na nižje temperature. Sprašujem za primer, da bi imel kdo v rezervoarju polno goriva od poletja in se pač ne bi vozil v prehodnem obdobju.. torej če bi sredi zime uporabljal avto pri izrazito nizkih temperaturah, v rezervoarju pa gorivo ki je bilo kupljeno poleti.

ponedeljek, 30. oktober 2017 ob 11:00

Spoštovani,

Edina lastnost dizelskega goriva, ki se med letom spreminja je prav njegova nizkotemperaturna obstojnost. Podrobneje si o lastnostih in obnašanju dizelskega goriva v zimskem času lahko preberete v priloženi tehnični informaciji. Ta je vsem uporabnikom na razpolago tudi na spletnih straneh Petrola. 

Odgovor na vaše konkretno vprašanje pa je sledeč. Dizelsko gorivo letne kakovosti ni primerno za rabo v zimskem času. S takim gorivom boste namreč v zimskem času, zelo verjetno pa že nekaj prej, zagotovo imeli težave (izločanje parafina).  Gorivo, ki je na prodajnih mestih na razpolago v poletnem času in je torej letne kakovosti, je zato potrebno porabiti še pred nastopom zimskih temperatur (praviloma še v oktobru).

Na prodajnih mestih Petrola je od 1.oktobra dalje že na razpolago gorivo prehodne kakovosti (filtrirnost/CFPP najmanj -10st.C), od 15. novembra dalje, praviloma pa že nekaj prej, pa zimske kakovosti (filtrirnost/CFPP vsaj -20st.C).

Kot rečeno več podatkov o rabi dizla pozimi si lahko preberete v prilogi ali na spletnih straneh Petrola.

Lepo vas pozdravljamo,
Silvan Simčič
OE Tehnični razvoj, kakovost in varnost - podpora

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.