Energetski svetovalec - Porabimanj

Energetski svetovalec vam omogoča
izračun prihrankov pri prevozu z avtomobilom
in pri električni energiji.
Namenjen je gospodinjstvom in podjetjem.


Koliko lahko prihranim pri ogrevanju stanovanja?

Želite prihraniti pri ogrevanju?
Preverite kako ohranite ugodno temperaturo
in zmanjšate stroške!

Modul ogrevanje vam bo v pomoč pri izračunih stroškov ogrevanja in spremljajočih izpustov CO2 glede na vrsto uporabljene energije, starost ogrevalnega sistema in velikost ogrevalne površine. Seznanili se boste tudi s ključnimi ukrepi, kako prihraniti energijo brez večjih investicij, lahko pa boste tudi primerjali učinkovitost obstoječega ogrevalnega sistema z alternativnimi variantami in ugotovili, kateri sistem je za vaš dom najprimernejši.

Primer:
Enodružinska hiša v Bovcu, brez kakovostne izolacije, ogrevane površine okoli 150 m2, ki vzdržuje temperaturo prostora okoli 23 stopinj Celzija in uporablja sodoben kotel na sekance, ima letni strošek ogrevanja okoli 1.400 €. Že znižanje temperature za 2 stopinji bi pomenilo prihranek okoli 170 € letno. Izolacija fasade in podstrešja v debelini 10 cm pa bi strošek ogrevanja zmanjšala še za dodatnih 550 € letno. Z omenjenimi ukrepi bi lahko strošek ogrevanja prepolovili. (Izračuni temeljijo na vnesenih podatkih uporabnika aplikacije.


Koliko lahko prihranim pri hlajenju stanovanja?

Želite prihraniti pri hlajenju?
Preverite koliko in na kakšen način
lahko zmanjšate stroške!

V modulu hlajenje boste lahko izračunali, koliko energije porabite s klimatsko napravo glede na regijo, kjer stanujete, vrsto in starost naprave in površino, ki jo ohlajate. Ugotovili boste, kako in koliko lahko prihranite pri energiji in obenem zmanjšate svoj CO2 odtis. Če pa razmišljate o nakupu nove klimatske naprave, boste ugotovili, katera je najprimernejša za vaše potrebe.

Primer:
Povprečno slovensko gospodinjstvo na obali za hlajenje porabi od 100 do150 € v poletnih mesecih. Če gospodinjstvo, ki z 10 let staro klimatsko napravo hladi sobo površine okoli 25 m2 in poleti na Primorskem porabi okoli 110 €, izvede ukrep vgradnje zunanjih senčil na okna, ki so bolj izpostavljena soncu, lahko strošek hlajenja zmanjša za 25 €. Dvig temperature v prostoru za samo 2 stopinji pa prihrani še dodatnih 15 €. Tako lahko poleti zmanjša strošek hlajenja iz 110 na 70€. (Izračuni temeljijo na vnesenih podatkih uporabnika aplikacije.)


Koliko lahko prihranim pri prevozu?

Želite prihraniti pri vožnji z avtomobilom?
Preverite koliko in na kakšen način
lahko prihranite!

V modulu prevoz si izračunajte, na kakšen način in koliko lahko prihranite pri vožnji z vašim obstoječim avtomobilom in kakšni bi bili vaši stroški energije, če bi izbrali avto na drugo gorivo (elektrika, plin). Izberete lahko več alternativ in jih med seboj primerjate. Izračunajte si tudi prihranek goriva pri bolj varčni vožnji. Ugotovili boste, kolikšne so emisije CO2 posameznih tipov osebnih vozil ter dobili koristne napotke za cenejšo in okolju prijaznejšo vožnjo.

Primer:
Povprečno slovensko gospodinjstvo za gorivo pri prevozu z osebnim avtomobilom porabi 2.278,00 € na leto. Ali ste vedeli, da z bolj umirjeno vožnjo lahko prihranite kar 200 € na leto? Ob zamenjavi požrešnega vozila z učinkovitejšim pa lahko na letni ravni prihranite celo do 1500 €. (Izračuni temeljijo na vnesenih podatkih uporabnika aplikacije, povprečnih porabah goriva posameznih razredov ter okvirnih investicijah za nakup osebnih vozil.)


Koliko lahko prihranim pri električni energiji?

Želite prihraniti pri električni energiji?
Preverite možne prihranke
za posamezne električne naprave!

Modul električna energija vam omogoča, da si izračunate možne prihranke za posamezne električne naprave, kot so gospodinjski aparati (hladilnik, pralni, pomivalni stroj in kuhališče) ali računalnike, sprejemnike, luči in ostale električne aparate. Lahko si izračunate celoten prihranek vseh vaših naprav v primeru, če jih zamenjate z energetsko učinkovitejšimi in v primeru, če upoštevate varčevalne ukrepe. Svetovalec Porabimanj vam bo prikazal tudi, koliko energije porabi izbrana naprava in koliko izpustov CO2 ustvari. Ponudil vam bo tudi nasvete o varčnem ravnanju s katerim prispevate k ohranjanju okolja.

Primer:
Povprečno slovensko gospodinjstvo za električno energijo porabi 600 € na leto. Z zamenjavo starih gospodinjskih aparatov ter njihovo učinkovitejšo rabo lahko letno prihranite tudi več kot 100 €. Podjetje s 15 zaposlenimi lahko prihrani do 1.500 € na leto, če zamenja stare računalnike, TV sprejemnik, žarnice in ostale električne aparate z energetsko učinkovitimi. Poleg izračunov porabe energije, emisij CO2 in stroškov vam energetski svetovalec Porabimanj ponudi tudi dodatne nasvete za učinkovito ravnanje, morebitna opozorila in informacije o subvencijah in ugodnih kreditih.

Odstrani priponko

Največja dovoljena teža datoteke je 5MB.
Omogočeno je nalaganje datotek s končnicami *.png, *.jpg, *.gif in *.pdf.